De geschiedenis van Kolonisten van Catan

0

Het spel mag dan nog vrij jong zijn, de afgelopen jaren heeft Kolonisten van Catan Nederland veroverd! Maar hoe is het spel eigenlijk ontstaan en welke verschillende versies zijn er?

Fervent bedenker
Kolonisten van Catan werd bedacht door fervent bordspelbedenker Klaus Teuber. Deze Duitse ontwerper is al sinds de jaren ’90 actief in de wereld van spellen. Tot 1999 was dit slechts een bijbaan naast zijn werk als orthodontist, maar de afgelopen vijftien jaar heeft hij zich volledig kunnen storten op zijn ontwerp-kunsten, voornamelijk voor het populaire Kolonisten van Catan.

Basis versus uitbreiding
Teubers eerste idee voor het spel omvatte zowel het bouwen van nederzettingen aan land als op zee. Dit werd door speluitgevers echter te ingewikkeld gevonden en dus omvatte de eerste versie een klein speelbord dat tegenwoordig bekendstaat als het basis- of standaardspel. Het Zeevaarders-idee van Teuber kwam als uitbreiding in de winkels te liggen, zodat mensen die het basisspel al kenden de wereld van Catan konden vergroten.

Wereldwijd populair
Kolonisten van Catan raakte in Duitsland al snel popualair en dus werd besloten het spel ook in het buitenland uit te brengen. Het werd de eerste designer game die buiten Europa populair werd en het spel is inmiddels in zo’n dertig talen waaronder Japans, Noors, Koreaans, Zweeds, Engels en Grieks vertaald. Wereldwijd zijn ruim tien miljoen exemplaren van het spel verkocht.

Nieuwe versies
Naar aanleiding van de immense populariteit van het spel zijn de afgelopen jaren verschillende nieuwe versies en uitbreidingen uitgekomen. Er zijn inmiddels meer dan twintig verschillende landkaarten waarmee de speler onder andere woestijnen, eilanden en zeeën kan ontdekken. Ook zijn er Kolonisten van Catan computerspellen geïntroduceerd waarmee het spel onder andere op de X-Box en op de pc gespeeld kan worden.

Houdt u van bordspellen, dan mag dit spel niet aan uw verzameling ontbreken!

Share.

Laat een reactie achter