De Geschiedenis van Lego

0

Lego is een populaire lijn van bouwspeelgoed vervaardigd door de Lego Group, een besloten vennootschap, gevestigd in Billund, Denemarken. Het paradepaardje van het bedrijf, Lego, bestaat uit in elkaar grijpende kleurrijke plastic blokjes en een bijbehorende serie van tandwielen, figuurtjes en diverse andere onderdelen.

Lego stenen kunnen worden gemonteerd en aangesloten op vele manieren, om dergelijke objecten te construeren als voertuigen, gebouwen en zelfs werkende robots. Alles wat gebouwd wordt kan weer uit elkaar genomen worden, en de stukken kunnen dan worden gebruikt om andere objecten te maken. Het speelgoed werd oorspronkelijk ontworpen in de jaren 1940 in Denemarken en hebben een internationale uitstraling verworven, met een uitgebreide subcultuur bestaande uit Lego-films, games, wedstrijden, en vijf Lego thema pretparken.

Vroege geschiedenis
De Lego Group begon in de werkplaats van Ole Kirk Christiansen (7 april 1891-11 maart 1958)., Een timmerman uit Billund, Denemarken, die begon met het maken van houten speelgoed in 1932. In 1934, kreeg zijn bedrijf de naam “LEGO “, afgeleid van de Deense woorden ‘leg godt’, wat betekent “speel-goed “.

Het werd uitgebreid naar de productie van plastic speelgoed in 1947. In 1949 begon Lego met de productie van de nu beroemde in elkaar grijpende stenen: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic (celluloseacetaat) gebruikt.

Het motto van de Lego Group is ”det bedste er ikke for godt” wat ‘alleen het beste is goed genoeg’ betekent (meer letterlijk ‘het beste is nooit te goed’). Dit motto werd door Ole Kirk gecreëerd om zijn werknemers aan te moedigen om nooit de kwaliteit van het product te verwaarlozen, een waarde waar hij sterk in geloofde. Het motto wordt vandaag nog steeds gebruikt binnen het bedrijf. Het gebruik van plastic voor speelgoed was niet hoog aangeschreven bij retailers en consumenten van die tijd. Veel van de Lego Groep zendingen werden teruggestuurd na slechte verkoop. Er werd zelfs gedacht dat houten speelgoed nooit zou kunnen worden vervangen door plastic speelgoed.

In 1954 werd de zoon van Christiansen, Godtfred Kirk Christiansen, de junior algemeen directeur van de LEGO Groep. Het was zijn gesprek met een buitenlandse koper dat het concept van een speelgoed systeem startte. Godtfred zag het immense potentieel in Lego stenen om een creatief spel te worden, maar de stenen hadden nog wat problemen vanuit een technisch oogpunt: hun vergrendelingsvermogen was beperkt en ze waren niet erg veelzijdig. In 1958 werd het moderne bakstenen ontwerp ontwikkeld, maar het duurde nog vijf jaar om het juiste materiaal daarvoor te vinden. Het moderne Legoblokje werd gepatenteerd op 13:58 op 28 januari 1958; de steentjes van dat jaar zijn nog steeds compatibel met de huidige bakstenen.

De Lego Group schat dat in de loop van vijf decennia zo’n 400 miljard Lego-blokken geproduceerd zijn. De jaarlijkse productie van Lego stenen ligt rond gemiddeld 36 miljard per jaar, of ongeveer 1140 stuks per seconde. Als alle Lego-stenen die ooit zijn geproduceerd gelijk werden verdeeld over een wereldbevolking van zes miljard, dan zou elke persoon 62 Lego-stenen bezitten. Koop tweedehands Lego goedkoop op Cheepa.

Share.

Laat een reactie achter