De geschiedenis van Nijntje

0

Het witte konijntje Nijntje is al jaren één van de populairste stripfiguurtjes van Nederland. Hoe is ze echter ontstaan en wat is er zoal te doen en zien omtrend Nijntje Pluis?

Speciaal voor kinderen
Zoals de meeste stripfiguren was Nijntje voor het eerst te zien in een boek. In 1955 kwam het eerste verhaal, bedacht en gemaakt door Dick Bruna, uit. Opvallend was dat Bruna het boek door de vormgeving en manier van schrijven écht voor kinderen wilde maken en niet voor hun ouders. Tekeningen waren dan ook simpel en de boekjes waren klein, zodat kinderhandjes ze makkelijk konden vasthouden.

Verhalen vertaald
Nijntje was al snel populair in Nederland en werd dan ook naar talloze talen vertaald. De naam van het konijntje wordt veelal verandert, aangezien ‘Nijntje’ in veel talen onuitspreekbaar is. In de meeste landen heet Nijntje dan ook Miffy. Een uitzondering op deze regel is de Duitse vertaling, waarin het hoofdpersonage Ninchen heet. In totaal zijn er inmiddels 33 Nijntje-boeken uitgegeven.

Overal te zien
Door de jaren heen is Nijntje alleen maar populairder geworden en tegenwoordig zien we het konijntje op vele plaatsen in Nederland terug. Zo heeft Nijntje in Utrecht een eigen museum en zijn de voetgangersstoplichten in deze stad in de vorm van konijntjes in plaats van mensen. In Scheveningen worden vlaggen van Nijntje en haar vriendjes gebruikt op het strand, zodat kinderen weten bij welke afbeelding ze hun ouders kunnen vinden.

Musical en film
De verhalen van Nijntje zijn jaren geleden al bewerkt tot een televisieserie. Recenter werden enkele van de verhalen bewerkt tot een musical, die met groot succes door Nederland tourde. Begin dit jaar kwam de allereerste Nijntje-film uit, gemaakt door Warner Bros en met de stemmen van onder meer Barry Atsma, Isa Hoes en Marc-Marie Huijbregts. Nijntje verovert dus langzaam maar zeker de wereld!

Share.

Laat een reactie achter