De geschiedenis van Playmobil

0

Playmobil is een speelgoed lijn geproduceerd door de Brandstätter Group (hoofdkantoor in Zirndorf, Duitsland).

Hans Beck (1929 – 2009) wordt vaak “De vader van Playmobil” genoemd. Beck kreeg opleiding als meubelmaker maar werkte tegelijkertijd aan modelvliegtuigen, een product waarmee hij het bedrijf Geobra Brandstätter benaderde. De eigenaar van het bedrijf, Horst Brandstätter, vroeg hem om speelfiguren te ontwikkelen voor kinderen.

Beck is drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling van wat later Playmobil zou heten. Beck deed onderzoek dat hem de mogelijkheid gaf om een stuk speelgoed te ontwikkelen dat niet te complex, en tegelijktertijd toch flexibel was. De handen van de figuurtjes waren in staat om objecten vast te pakken. Het speelgoed, 7,5 cm hoog, zou ook in de hand van een kind passen en zijn gezichtsontwerp zou worden gebaseerd op kindertekeningen (groot hoofd, grote glimlach, geen neus). Vandaag de dag hebben de figuurtjes af en toe wenkbrauwen of halve cirkel-vormige ogen. “Ik stopte de kleine figuren in hun handen zonder iets te zeggen over wat ze waren,” zei Beck. “Ze accepteerden ze meteen… Ze bedachten vele kleine scenario’s. De kinderen werden nooit moe van het spelen met het speelgoed.”  De Playbmobil figuren hebben geen namen, waardoor de kinderen hun eigen karakters van namen kunnen voorzien.

De oliecrisis van 1973 maakte het mogelijk voor Playmobil om beschouwd te worden als een levensvatbaar product. De stijgende olieprijzen opgelegd aan Geobra Brandstätter, voor wie Beck werkte als hoofd van de ontwikkeling, eiste dat het bedrijf zich tot producten keerde die minder solide kunststof nodig hadden (in de jaren 1960 produceede het bedrijf Hoola-hoepels en grote plastic speelgoed artikelen).

In 1974 zette het bedrijf de serie ten toon. De eerste bezoekers waren terughoudend om het speelgoed te accepteren. Toch werd het speelgoed tentoongesteld op de International Toy Fair in Neurenberg, die plaatsvond in hetzelfde jaar. Het speelgoed bleef populair bij kinderen. Een Nederlandse firma stemde daarop in om de productie van een heel jaar te kopen.

In 1975 begon Playmobil wereldwijd te worden verkocht, en werd sindsdien steeds verder uitgebreid.

Playmobil pop-up boeken, waarin de gebouwen overeenkwamen met de hoogte van de werkelijke Playmobil figuren, werden voor een tijd verkocht, evenals een serie stripverhalen, kleurboeken en puzzels.

Playmobil is al meer dan 25 jaar een succesvolle speelgoedlijn en zij zijn een belangrijke concurrent voor Lego speelgoed. Voorbeelden van rechtstreeks concurrerend speelgoed, in hun productlijn zijn niet moeilijk te vinden, zoals bijvoorbeeld Lego en Little People. Binnen de beperkingen van de Playmobil speelgoed wereld is het speelgoed meestal realistisch, en zijn de huidige accurate representaties van wapens, kostuums, en gereedschappen van een herkenbare periode. Vooral uitgerust met veel detail zijn de moderne bouw-en stadsleven speeltuigen (auto’s, kranen, brandweerauto’s, treinen, boten, etc.).

Share.

Laat een reactie achter