De veiligheid van speelgoed

0

Kinderen houden van speelgoed en het is verleidelijk om te kopen wat het kind graag wil hebben. Helaas is lang niet alle speelgoed veilig en moeten vooral kleine kinderen in de gaten gehouden worden.

Geschikte spellen selecteren
Er zijn tegenwoordig talloze verschillende soorten speelgoed verkrijgbaar. Knuffelbeesten, computerspellen, educatieve spellen; van Duplo tot K’Nex, van barbies tot Bratz. Lang niet alle speelgoed is echter veilig voor kinderen en aan elk soort speelgoed is een bepaalde leeftijdsgrens verbonden. Weten wat je wel of niet moet kopen voor je kleine? Lees hieronder onze tips, op volgorde van leeftijd.

Tot 1 jaar
Voor baby’s moet gelet worden op de grootte van het speelgoed, waarbij knuffels of attributen die te groot zijn om in het mondje te stoppen de voorkeur hebben. Voorbeelden van geschikt speelgoed zijn bijtringen, maar ook knuffels, wasbaar speelgoed, rammelaars en muziekdoosjes. Ook speelkleden zijn voor baby’s ideaal.

1 tot en met 3 jaar
Ook op deze leeftijd hebben veel kinderen de neiging om speelgoed in de mond te stoppen. Kijk dus uit met te kleine voorwerpen en kies liever voor blokken, houten puzzels, prentenboekjes en Duplo. Buiten vermaakt uw kind zich prima met kruiwagens, emmers, zachte voetballen of een loopfiets.

4 tot en met 6 jaar
Op deze leeftijd kun je een kind langzaam laten wennen aan speelgoed waarmee het zich kan voortbewegen, zoals bijvoorbeeld een driewieler. De fantasie van het kind is nu volop in ontwikkeling en dus is creatief speelgoed een aanrader! Denk hierbij bijvoorbeeld aan poppen, maar ook aan knutselmateriaal zoals klei, papier en een schaar met ronde punten.

Vanaf 7 jaar
Kinderen geven op deze leeftijd zelf aan waarin ze geïnteresseerd zijn en kunnen spelen met bijvoorbeeld barbies, skates of stoepkrijt. Wil je dat je kind tijdens het spelen ook iets leert? Stel dan een muziekinstrument voor of stimuleer het kind om boeken te lezen! Hoewel computerspelletjes een slecht imago hebben, zijn er tegenwoordig ook veel educatieve spellen verkrijgbaar. Schroom dus niet om je hierin te verdiepen.

Share.

Laat een reactie achter