De waarde van voorlezen

0

Op Cheepa verkopen we inmiddels tientallen boeken voor kinderen van alle leeftijden! Ontzettend leuk om voor te lezen, wat ook nog eens goed is voor de taalontwikkeling.

Wennen aan boeken
In het tijdperk van televisie en internet is het verleidelijk om kinderen film te laten kijken of computerspelletjes te laten spelen. Hoewel dit in sommige gevallen goed voor ze kan zijn, is het ook belangrijk om kinderen te laten lezen! Onderzoek wijst uit dat kinderen die hun ouders zien lezen, zelf meer geneigd zijn om een boek op te pakken. En dé manier om je kind te laten wennen aan boeken, is om ze van jongs af aan voor te lezen.

Prentenboeken
Je kunt al beginnen met voorlezen als je kind een maand of vier oud is. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je boeken gebruikt die het kind leuk vindt en enigszins kan begrijpen. Voor baby’s zijn dit vaak zachte boekjes met veel kleuren en plaatjes. Er zijn misschien geen hele verhalen voor te lezen, maar het helpt al enorm om plaatjes aan te wijzen en hierbij de woorden te zeggen. Ook kun je een kind op deze manier al kleuren leren onderscheiden.

Bibliotheek
Als kinderen tussen de twee en vijf jaar zijn, kun je beginnen met het voorlezen van simpele verhalen. In veel bibliotheken kun je precies zien welke boeken voor welke leeftijden geschikt zijn. Bovendien kun je zo samen met je kind elke week een nieuw boek uitzoeken terwijl je hier geen geld aan uitgeeft; veel bibliotheken zijn namelijk gratis voor kinderen tot en met twaalf jaar. Hoe meer je van het voorlezen een leuke gewoonte maakt, hoe meer kinderen aan boeken en aan lezen gewend raken en dit komt ze later goed van pas op school.

Steun en taalontwikkeling
Het voorlezen van kinderen is niet alleen een leuke activiteit voor ouder en kind, maar kan kinderen enorm helpen bij hun taalontwikkeling. Jonge kinderen kunnen door middel van prentenboeken nieuwe woorden leren. Oudere kinderen leren door regelmatig voorgelezen te worden hoe grammaticaal correcte zinnen worden opgebouwd en vaak hebben de verhalen in kinderboeken ook nuttige levenslessen. Net als volwassenen kunnen kinderen bovendien steun hebben aan een boek waarin personages hetzelfde meemaken als zij.

Share.

Laat een reactie achter