Geld besparen op de kinderopvang

0

Aan kinderopvang ben je als ouder al gauw honderden euro’s per maand kwijt. Hoe je erop kunt besparen? Door elkaar simpelweg iets meer te helpen!

In zwaar weer
Steeds minder ouders maken gebruik van de kinderopvang. De hoofdreden? Het wordt de laatste jaren simpelweg onbetaalbaar. Steeds minder gezinnen komen in aanmerking voor een toeslag en zo wordt de financiële last veel ouders simpelweg te hoog. Het gevolg is dat ouders de afgelopen tijd minder zijn gaan werken en hun kinderen zelf verzorgen in plaats van ze naar de opvang te sturen. Maak jij nog wel gebruik van kinderopvang, maar wil je er graag op besparen? Dan hebben we een aantal tips voor je!

Samen zorgen
De kinderopvang is voor iedereen duur en dus zijn er ongetwijfeld ouders die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Ken je andere vaders of moeders via het kinderdagverblijf, spreek ze dan eens aan om het hierover te hebben. Misschien kunnen jullie wel een regeling treffen om elkaar te helpen. Jij zorgt bijvoorbeeld een dag in de week voor het kind van een ander en in ruil daarvoor kan jouw kind een dag in de week bij hun terecht. Dat kost je amper geld, maar bespaart des te meer.

Per uur betalen
In het verleden betaalde je als ouder per dagdeel voor het kinderdagverblijf. Veel verblijven hanteren deze regeling nog steeds, maar het komt ook steeds vaker voor dat je per uur kunt betalen. Zo betaal je precies voor de tijd die je nodig hebt, wat eerlijker en in veel gevallen voordeliger is. Zo hoef je je niet druk te maken als je werk een uurtje uitloopt of als je onverhoopt in de file komt te staan en daardoor een extra dagdeel moet betalen.

Op familiebezoek
Veel ouders willen hun familie niet teveel belasten en vragen daardoor niet snel of tantes, nichtjes of oma’s op hun kind wil passen. Veel familieleden vinden dit echter juist leuk! Heeft je nichtje van twintig wekelijks een vrije dag, dan kan ze bij jou makkelijk wat bijverdienen. Opa’s en oma’s gaan maar al te graag met kinderen naar de dierentuin en ook ooms en tantes vinden het in veel gevallen juist gezellig om af en toe bij elkaar over de vloer te komen.

Aupair of gastouder
Als je meerdere kinderen hebt, loont het in veel gevallen om in plaats van kinderopvang te kiezen voor ene gastouder of een aupair. Deze betaal je meestal namelijk per uur of per week, terwijl je in de kinderopvang een bedrag per kind verschuldigd bent. Overweeg dan ook eens om andere dingen te proberen; wellicht scheelt het je tientallen tot honderden euro’s per maand!

Share.

Laat een reactie achter