Het ontstaan van Dora

0

Al jaren is de ontdekkingsreizigster Dora één van de populairste tekenfilmfiguren op televisie. Maar hoe is zij eigenlijk ontstaan?

Latina heldin
Dora the Explorer is een kinderserie die voor het eerst werd uitgezonden in 2000. In Amerika wordt het programma gemaakt door Nickelodeon en in Nederland wordt het dan ook door Nick Jr. uitgezonden. Dora werd bedacht door Chris Gifford, Valerie Walsh en Eric Weiner, die een serie wilden maken met een latina meisje als hoofdpersonage.

Spelend leren
Elke aflevering van Dora draait om een nieuw avontuur waarbij ze de hulp inroept van de jonge kijker. Samen met het aapje Boots trekt ze door de jungle en lost ze puzzels op, gaat ze op zoek naar dingen en leert ze over verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld taal. Spelenderwijs worden jeugdige kijkers bij de serie betrokken.

Bewerkingen
Door de jaren heen zijn er verschillende pogingen gedaan om spinoffs van Dora te maken. In 2009 kondigde Nickelodeon aan om naast de gebruikelijke afleveringen ook te werken aan een tiener-versie van Dora. Deze werd in 2010 gepresenteerd en zorgde voor ophef doordat ouders bezorgd waren dat Dora haar karakter in zou ruilen voor een hippere variant, bijvoorbeeld zoals Barbie of de Bratz-poppen.

Toekomstplannen
De ster van Dora is nog altijd rijzende. Dit jaar kwam er een filmversie uit waarin het meisje niet langer een tekenfilmfiguur, maar een echt mens was. Nickelodeon kondigde onlangs tevens aan bezig te zijn met een serie waarin een 10-jarige Dora centraal staat. Deze wordt in 2014 in Amerika uitgezonden. Of de serie ook naar Nederland gehaald wordt, is nog onbekend.

Share.

Laat een reactie achter