Het ontstaan van Shrek

0

Er zijn inmiddels films, poppen, kleurboeken en zelfs een musical: Shrek is ontzettend populair! Maar hoe is dit tekenfilmfiguur nu eigenlijk ontstaan?

Van boek naar film
Shrek kwam voor het eerst voor in een boek van William Steig, die zowel schrijft als cartoons tekent. Het boek uit 1990 draaide om het groene personage en kwam eerst in het Engels uit, maar werd al snel vertaald naar het Nederlands. Filmproducent Dreamworks baseerde het karakter uit de film op dit boek en schreef hierbij nieuwe verhalen.

Boze Oger
Voor degenen die Shrek niet kennen een korte omschrijving. Shrek is een zogenaamde Oger, een groen monster-achtig wezen dat woont in een moeras. In de eerste Shrek-film is hij een wat knorrig type, maar dit verandert door zijn liefde voor prinses Fiona. In latere films krijgen de twee kinderen en worden de problemen omschreven die daarbij komen kijken.

Diverse films
Het maken van de eerste Shrek-film begon al in 1996. In 2001 werd de eerste film uitgebracht, die mede door medewerking van bekende Hollywood-acteurs meteen een succes was. Sindsdien zijn er nog vier nieuwe films uitgekomen, waaronder een kerstfilm en een spinoff gebaseerd op een karakter dat in de Shrek-films af en toe in beeld kwam: Puss in Boots.

De musical
In 2009 werd het succes van de films bekroond met een musicalproductie op Broadway. Deze is voornamelijk gebaseerd op de eerste Shrek-film en wordt gespeeld door acteurs in zware groene pakken. Vorig jaar haalde Albert Verlinde de musical naar Nederland. De productie is nog altijd te zien theaters in Heerlen, Breda, Rotterdam en Nijmegen.

Share.

Laat een reactie achter