Het verhaal achter Fisher-Price

0

Fisher-Price is een bedrijf dat speelgoed voor baby’s en kinderen produceert, en heeft zijn hoofdkantoor in East Aurora, New York. Fisher-Price is een dochteronderneming van Mattel sinds 1993.

Geschiedenis
Het bedrijf is opgericht in 1930 door Herman Fisher, Irving Price, diens vrouw Margaret Evans Price en Helen Schelle, de naam van Fisher-Price is een samenstelling van twee van de drie namen. Fisher werkte eerder in de productie, verkoop en marketing van spelletjes voor een bedrijf in Churchville, New York. Price werkte voorheen voor een grootwinkelbedrijf, en Helen Schelle runde een Penny Walker speelgoedwinkel in Binghamton, New York. Fisher-Price’s fundamentele speelgoed-productie principes zijn gericht op intrinsieke speelwaarde, vindingrijkheid, sterke constructie, goede waarde voor het geld, en actie. Het eerste speelgoed werd gemaakt van zware stalen onderdelen en ponderosa dennen, wat splinters voorkwam en goed standhield onder intensief gebruik. De details en charme werden toegevoegd met kleurrijke lithografische labels. Mevrouw Price was de eerste Art Director en ontwierp ”push-pull” speelgoed voor de openingslijn, gebaseerd op personages uit haar kinderboeken.

In 1931 namen de drie oprichters 16 van hun houten speelgoed mee naar de American International Toy Fair in New York City en het speelgoed werd al snel een succes. Het eerste Fisher-Price speelgoed ooit verkocht was “Dr Doodle” in 1931. (Hetzelfde speelgoed, in uitstekende staat, zou vandaag in de verzamelmarkt een aanzienlijk bedrag opleveren.) In de vroege jaren 1950 identificeerde Fisher-Price plastic als materiaal dat het bedrijf kon helpen om langer meegaande decoraties en helderdere kleuren in het speelgoed te implementeren. “Buzzy Bee” was het eerste Fisher-Price speelgoed dat van plastic gemaakt was. Aan het einde van de jaren 1950 vervaardigde Fisher-Price 39 plastic speelgoed items.

Tijdens de jaren 1960, werd de Play Family (later bekend als Little People) productlijn geïntroduceerd en al snel haalde deze lijn de populariteit van eerder speelgoed in. Herman Fisher ging met pensioen op de leeftijd van 71 in 1969 en Quaker Oats Company kocht Fisher-Price in datzelfde jaar.

In 1991 werd Fisher-Price weer onafhankelijk van The Quaker Oats Company en werd een beursgenoteerd bedrijf. Twee jaar later, in november 1993, werd Fisher Price een volledige dochteronderneming van Mattel. Een nieuw managementsgroep zette de focus van het bedrijf op simpel, kinder-en voorschoolse producten en begon met de expansie naar internationale markten. In 1997 besloot Mattel om al haar voorschoolse producten op de markt te brengen onder de Fisher-Price naam.

Producten
Fisher-Price heeft ongeveer 5000 verschillende speelgoed items uitgegeven sinds de vroege jaren 1930. Een van de bekendste lijnen van Fisher-Price is het Little People speelgoed, bestaande uit mens en dierfiguren samen met diverse speelsets, zoals een huis, boerderij, school, garage en voertuigen. De figuren, die oorspronkelijk houten karakters waren, worden nu gemaakt van kunststof en beschikken over gedetailleerde functies.

Naast Little People zijn ook de Power Wheels, View-Master, Rescue Heroes, de Chatter Telefoon, en de Rock-a-Stack gedurende vele jaren populair gebleven. Andere merken die onder de Fisher-Price naam op de markt gebracht zijn: Disney, Sesamstraat, Barney, Dora the Explorer en See ’n Say.

Fisher-Price ontwerpt en verkoopt ook baby verzorgingsproducten en is begonnen met het ontwikkelen van elektronisch speelgoed voor kleuters.

In 2009 kocht Fisher-Price alle rechten van Thomas & Friends met uitzondering van de Learning Curve houten producten.

Share.

Laat een reactie achter