Het verhaal achter Mulan

0

Iedereen kent de populaire Disney-films, maar wist je dat Mulan gebaseerd is op een Chinees gedicht? Lees verder voor meer details!

Creatie en plot
Het karakter Mulan werd in 1998 voor Disney gecreëerd door Robert San Souci en Mark Henn. Zij baseerden zich hierbij losjes op de persoon Hua Mulan, een karakter uit het bekende Chinese gedicht Ballade van Mulan. In het gedicht neemt Mulan de plaats van haar oude vader in in het leger en vecht ze twaalf jaar onder zijn naam.

Beroemd gedicht
Ballade van Mulan bestaat uit maar liefst 31 coupletten, ieder van zo’n 5 tot 7 Chinese tekens. Het gedicht is alom bekend in Azië en werd vele malen bewerkt en gebruikt als inspiratie voor andere werken. De laatste jaren is het voornamelijk populair onder activisten die strijden voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Film en televisie
Van het verhaal van Hua Mulan zijn talloze verfilmingen verschenen, waarvan de eerste stamt uit de jaren ’30. In totaal zijn er zo’n tien films, variërend van drama tot actiefilm, tot de welbekende Disney-variant. Ook voor de Chinese televisie werd het verhaal enkele malen bewerkt en Mulan dient als voorbeeld voor vele andere verhalen over vrouwen in het leger.

Plotwijziging
De ontwikkeling van de Disney-film had nogal wat voeten in de aarde. De schrijvers van de film dachten in eerste instantie namelijk over het schrijven van een verhaal over een Chinees meisje dat verliefd wordt op een Britse prins. Tijdens zijn research voor het verhaal stuitte Robert San Souci echter op de Ballade van Mulan, waardoor hij besloot zijn volledige plot om te gooien.

Geen standaard prinses
In het rijtje Disney-prinsessen is Mulan uniek door een aantal kenmerken. Zo is ze een stuk minder vrouwelijk dan de anderen en is ze zeer zelfstandig. Anders dan bij de anderen is haar lot bovendien niet afhankelijk van een man, maar trekt ze haar eigen plan. Dit viel bij veel filmrecensenten in goede aarde.

Share.

Laat een reactie achter