Het verhaal achter Tarzan

0

Dankzij de Disney-film kent vrijwel iedereen het verhaal van Tarzan. Maar hoe is deze sage ontstaan?

Op papier
De aapmens Tarzan werd begin 20e eeuw bedacht door de schrijver Edgar Rice Burroughs. In 1914 werd zijn boek Tarzan of the Apes gepubliceerd, wat meteen een groot succes was. Hierop werden dan ook maar liefst 25 vervolgen geschreven waarin Tarzan steeds nieuwe avonturen beleefde. De film en later de musical Tarzan zijn gebaseerd op delen uit de boekenserie.

Jeugd
Het leven van Tarzan begon met het verlies van zijn ouders in de jungle. Hier werd hij gevonden door mensapen en opgevoed als hun eigen kind. Door zijn ietwat ongewone jeugd neemt Tarzan de gebruiken van de apen over en raakt hij gewend aan hun manier van leven. Dit levert problemen op als hij in contact komt met mensen en hij zich geen aap, maar ook geen mens meer voelt.

Volwassenheid
In zijn tienerjaren ontmoet Tarzan de Amerikaanse Jane Porter, die met haar vader op expeditie is in het gebied waar Tarzan woont. Ze worden verliefd, maar Jane moet de jungle aan het einde van haar vaders expeditie noodgedwongen verlaten. Tarzan gaat naar haar op zoek, trouwt met haar en samen krijgen ze een zoon. Omdat Tarzan zich in de mensenwereld niet thuis voelt keren Tarzan en Jane later samen terug naar Afrika.

Verfilmingen
De populariteit van de boeken wekte de interesse van talloze filmmakers en inmiddels zijn er ruim tweehonderd films met de naam Tarzan in de titel. Vooral tussen de jaren ’30 en jaren ’60 werden talloze films gemaakt die op het karakter waren gebaseerd. In 1999 verscheen de Disney-versie van het verhaal, waarin vooral de romance tussen Tarzan en Jane centraal staat.

Share.

Laat een reactie achter