K’Nex – Alles over KNex!

0

K’Nex
K’Nex is een merknaam van een constructie speelgoed systeem uitgevonden door Joel Glickman, ontworpen en geproduceerd door Industries of Hatfield, Pennsylvania, USA. Op dit moment is Michael Araten de president van de organisatie. De naam is vermoedelijk een fonetische variatie van ”connects” en wordt op dezelfde manier uitgesproken. Het speelgoed bouwsysteem bestaat uit onderling verbonden plastic staven en aansluitingen, die allerlei constructies kunnen vormen. K’Nex is een constructie speelgoed, en dus in hetzelfde genre als LEGO. Het is vergelijkbaar met Tinkertoy.

Geschiedenis
Vroege jaren
Het concept achter K’Nex werd oorspronkelijk bedacht door Joel Glickman. Terwijl hij op een bruiloft was begon hij na te denken over wat hij kon doen met zijn rietje als hij het verbond met andere rietjes. Hij en zijn broer Bob Glickman werkten het idee samen uit en begonnen met de K’Nex onderneming. Het oorspronkelijke systeem was zeer vergelijkbaar met het idee dat Joel Glickman had. Het K’Nex bouwsysteem bestond uit staven en connectoren die gemakkelijk vastgemaakt konden worden om verschillende dingen mee te maken. Onderdelen zoals wielen en poelies dienden om meer flexibiliteit in de bouw te realiseren. De eerste K’Nex Box werd uitgegeven op de Amerikaanse markt in 1993. De originele modellen met bewegende delen hadden een zwengel om dingen te laten bewegen. Maar al snel werden deze zwengels vervangen door tandwielen en motoren die modellen toestonden om op eigen kracht te bewegen.

Toen K’Nex naar de grote speelgoed bedrijven ging, zoals Hasbro, en anderen, werd hun idee afgewezen, maar ze werden doorverwezen naar de gigantische constructie speelgoed fabrikant Lego. Maar Lego weigerde zelfs hun nieuwe speelgoed te bekijken. K’Nex wordt nu in Europa gedistribueerd door Tomy.

Vandaag
Tot 2001 baseerde K’Nex zijn modellen niet op merk gerelateerde onderwerpen (zoals Lego deed met Harry Potter, Star Wars, enz.), maar werden modellen vaak gebaseerd rond populaire rages (zoals mechwarriors en RC auto’s). In 2001 brak K’Nex met deze trend en introduceerde het bedrijf een lijn van speelgoed met behulp van het BattleTech / MechWarrior label, en later werd de OCC (Orange County Chopper) lijn gelanceerd evenals een reeks gebaseerd op Sesamstraat. In 2011 bracht K’nex een serie van Mario Kart Wii sets uit met bouwbare wagentjes en tracks evenals objecten en obstakels, zoals paddestoelen, Bullet Bills, Chain Chomps, Thwomps, Goomba’s, Shells en nog veel meer.

Share.

Laat een reactie achter