Power Rangers, de Succesvolle tv-serie

0

Power Rangers is een langlopende Amerikaanse entertainment en merchandise franchise gebouwd rondom een live action tv-serie voor kinderen met teams van gekostumeerde helden. De serie werd voor het eerst geproduceerd door Saban Entertainment, later door BVS Entertainment, en momenteel door SCG Power Rangers LLC.

De eerste serie, Mighty Morphin Power Rangers, debuteerde op 28 augustus 1993, en droeg bij aan de start van het Fox Kids programma blok van de jaren 1990. Power Rangers werden meteen in de populaire cultuur gekatapulteerd, samen met een lijn van actiefiguren en andere speelgoed geproduceerd door Bandai.

Ondanks de aanvankelijke kritiek op de aanwezigheid van geweld is de franchise al jaren uiterst succesvol gebleven, en vanaf 2011 bestaat de show uit 19 tv-seizoenen van 16 verschillende series en twee theatrale films. Schepper Haim Saban herwon eigendom van de franchise in 2010 na zeven jaar eigendom The Walt Disney Company te zijn geweest. Het huidige seizoen, ”Power Rangers Samurai’’, debuteerde in de Verenigde Staten op 7 februari 2011.

Aangezien Power Rangers de meeste van zijn beelden van de Super Sentai-serie ontleent is het voorzien van een groot aantal kenmerken die het onderscheiden van andere superheld-series. Elke serie draait om een team van jonge mensen aangeworven en opgeleid door een mentor om te veranderen in Rangers, die in staat zijn om speciale krachten en kolossale aanval machines genoemd Zords te verslaan en kwade krachten te overwinnen die de mensheid bedreigen.

De “morphed” Rangers zijn krachtige superhelden uitgedost in gekleurde huid-strakke strijdpakken en helmen met ondoorzichtige vizieren. Elk team’s kostuum is bijna identiek afgezien van individuele rangers’ kleur en helm design. Morphed Rangers bezitten over het algemeen over bovenmenselijke krachten, duurzaamheid, en een uitzonderlijk vermogen in hand-tot-hand gevechten. Sommige beschikken over bovenmenselijke krachten, zoals super-snelheid of onzichtbaarheid. Daarnaast heeft elke individuele ranger een uniek wapen alsmede gemeenschappelijke wapens die gebruikt worden voor het grondgevecht. Wanneer vijanden tot ongelooflijke afmetingen groeien maken de Rangers gebruik van individuele Zords die zich combineren tot een grotere Megazord.

Rangers teams zijn actief in teams van vijf of drie. Elk team van Rangers, op enkele uitzonderingen na, gehoorzaamt aan een algemene set van conventies, die aan het begin van Mighty Morphin geschetst zijn en worden geïmpliceerd door mentoren in veel van de andere series: Power Rangers mogen geen gebruik maken van hun Ranger bevoegdheden voor persoonlijk gewin of voor de escalatie van een gevecht (tenzij daartoe gedwongen), noch kan de Power Rangers hun identiteit bekendmaken aan het grote publiek. De straf voor ongehoorzaamheid aan deze regels is het verlies van hun macht.

Share.

Laat een reactie achter