Waarom Tweedehands Gezonder is voor je Baby

0

Tweedehands. De gedachte alleen al… Er komen al genoeg onzekerheden kijken bij de enorme taak om een klein leven tot gezondheid, rijkdom en wijsheid te leiden. Hoe reageren ouders? Met consumentisme. Nieuwe dingen voor de baby kopen is een ritueel van de moderne bevalling: nieuwe babykamer, nieuwe autostoelen, nieuwe kleding.

Denk opnieuw. Het Duitse Bundesinstituts für Risikobewertung (BfR, of Nationaal instituut voor risico assessment) heeft gewaarschuwd dat pasgeboren baby’s een betere bescherming van de consument belangenbehartiging nodig hebben. Kinderarts Axel Hahn van de BfR legde uit: Veel ouders richten de kinderkamer volledig opnieuw in, zonder aan de hoeveelheid schadelijke stoffen van de nieuwe meubels, verf en vloerbedekking te denken. De conclusie? Tweedehands – zelfs voor baby kleding – is vaak de gezondste keuze. Tweedehands babyspeelgoed heeft de tijd gehad om op natuurlijke wijze de gevaarlijkste chemicaliën te verliezen. Nieuw meubilair, waarvan een groot deel formaldehyde uitstoot van de lijm en spaanplaat bestanddelen of chemische stoffen toegevoegd als vlamvertragers, zal zich hebben ontdoen van de meeste schadelijke stoffen tegen de tijd dat het op de tweedehandse markt belandt. Baby kleding heeft genoeg wasbeurten meegemaakt om ervoor te zorgen dat de tijdens de textiel productie en distributie toegevoegde chemicaliën zijn verdwenen.

De discussie is aangewakkerd in het kader van het zevende Forum voor consumentenbescherming in Berlijn. Kinderen zijn bijzonder gevoelig. Ze hebben een veel grotere verhouding huidoppervlak tot lichaamsgrootte, hun respiratie is sneller en ze hebben een snellere stofwisseling. Deelnemers van het forum zijn verenigd in de mening dat de risico-inschatting gedaan voor volwassenen niet meer kunnen worden toegepast op kinderen.

Specialisten op het forum hebben ook gesproken over een betere etikettering van chemische inhoud. Momenteel moeten alleen toxische product recepten worden gemeld, bijvoorbeeld producten van schoonmakers. De BfR stelt een gecodeerde regeling voor pleitend voor de openbaarmaking van alle chemische stoffen in de producten.

Share.

Laat een reactie achter