Vijf tips voor het zindelijk maken van kinderen

0

Hoe krijg je je kleine uit de luiers? Het is een van de lastigste vragen over de opvoeding. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Lees hier vijf tips die ongetwijfeld helpen!

Zindelijk zijn is voor zowel ouders als kinderen plezierig. Het kind hoeft niet meer met een luier rond te lopen en de ouders hoeven hun handen niet meer vuil te maken aan het verschonen van de kleine. In veel boeken is te lezen dat de meeste kinderen pas rond hun vijfde jaar volledig uit de luiers zijn. Dit kan, zo is de afgelopen jaren gebleken, echter veel eerder! Als je de volgende tips toepast, kun je kinderen van anderhalf tot twee jaar al zindelijk maken.

Begin vroeg
Zodra je kind kan zitten, kun je beginnen met het proces van het zindelijk maken. De meest logische eerste stap hierbij is om het kind af en toe eens op het potje neer te zetten, zodat het gewend raakt aan het idee en hier later minder moeite mee heeft. Je kunt al vanaf dat je kindje ongeveer 1 jaar is beginnen met het zindelijk maken van je kindje.

Wennen en regelmaat
Kinderen hebben structuur nodig en het is dan ook belangrijk om van het wennen aan het potje een regelmatige activiteit te maken. Begin bijvoorbeeld met één keer per dag rond hetzelfde tijdstip en bouw dit langzaam uit naar meerdere keren per dag. Zo vindt het kind het niet meer eng of vreemd om op het potje te zitten, wat helpt wanneer het potje daadwerkelijk wordt gebruikt.

Succes belonen
Zorg ervoor dat het kind beloond wordt wanneer hij of zij op het potje plast of poept. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stuk speelgoed te reserveren voor deze gelegenheid of door het kind te belonen met iets anders wat hij alleen op dit specifieke moment krijgt. Natuurlijk helpt het ook om je kind te belonen met bemoedigende woorden en knuffels!

Op het potje voor het slapen gaan
Wanneer je kind het overdag droog houdt, is de volgende stap om de nachten zonder luier door te komen. Dit lijkt vaak een van de lastige delen van het zindelijk maken, maar kan door enkele stappen makkelijker worden gemaakt. Zet je kind bijvoorbeeld voor het slapen gaan nog even op het potje. Merk je dat de luiers hierdoor ’s ochtends nog droog zijn, trek de luier dan uit.

Hou het leuk
Misschien wel de belangrijkste tip voor het zindelijk maken van kinderen is om het proces leuk te houden. Plezier helpt altijd en dit geldt ook voor het wennen aan het potje en het beëindigen van het luier-tijdperk. Straf ongelukjes dus niet te hard af; hier wordt het kind alleen maar nerveuzer van. Reageer enthousiast op succes, beloon elke stap vooruit en wie weet kun je de luiers binnen de kortste keren vaarwel zeggen!

 

Share.

Laat een reactie achter