De voor- en nadelen van biologisch eten

0

Biologisch eten is hip. In vrijwel elke supermarkt zijn tegenwoordig dan ook bio-producten te vinden. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze producten?

Was het een paar jaar geleden cool om vegetarisch te worden, nu neemt het biologisch consumeren en produceren van voedsel Nederland over. Vooral jonge mensen betalen graag iets meer voor hun eten om zo gezonder te worden en op een positieve manier aan de wereld bij te dragen. Er zijn keurmerken in het leven geroepen zodat mensen precies kunnen zien welke biefstuk ooit vrij in de wei rondgelopen heeft en de natuurwinkels schieten als paddestoelen uit de grond. Het is dan ook steeds eenvoudiger om de overstap te maken. Neem daarbij echter wel alle voor- en nadelen mee!

Voordeel #1: Minder chemicaliën
Het grote verschil tussen biologisch en niet-biologisch voedsel is dat er bij de productie van biologische producten minder chemicaliën worden toegevoegd. Ook worden er na de productie minder geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd die eventueel schadelijk zijn voor het lichaam.

Voordeel #2: Beter leven voor dieren
Als je om dieren geeft, is het beter om biologisch vlees te eten omdat de koeien, kippen en varkens die op de bio-afdeling eindigen een beter leven gehad hebben. Ze hebben vrij in de wei mogen rondlopen, hebben betere voeding gekregen en hebben bovendien vaak langer geleefd.

Voordeel #3: Bewuster eten
Uit onderzoek blijkt dat mensen die biologisch eten, vaak gezonder zijn dan mensen die niet biologisch eten. Dit komt volgens wetenschappers vooral doordat deze mensen bewuster met eten omgaan, daadwerkelijk kijken wat ze kopen en tijd steken in de bereiding van hun voedsel.

Nadeel #1: Producten zijn duurder
De productie van biologisch voedsel is duurder dan de productie van niet-biologisch voedsel en dit is zichtbaar in de supermarktprijzen. Er zit zo’n 10 tot 30 procent verschil tussen biologisch en niet-biologische producten en dit is voor veel mensen een reden om niet of minder biologisch te eten.

Nadeel #2: Biologisch eten is niet gezonder
Hoewel voorstanders beweren dat biologische producten gezonder zijn, blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd het geval is. Dat een product een bio-keurmerk heeft, wil namelijk niet zeggen dat het helemaal niet bespoten is. Bovendien zitten in biologische producten niet meer of minder vitamines dan in niet-biologische producten.

Nadeel #3: Negatieve invloed op milieu
Hoewel er door minder gebruik van chemicaliën een positieve impuls aan het milieu gegeven wordt, kleven er ook nadelen voor het milieu aan biologische producten. Het productieproces van biologische groente en biologisch vlees is namelijk langer en neemt meer ruimte en water in beslag. Bovendien bevat de mest van de dieren schadelijke gassen, die als dieren in de wei staan allemaal in de lucht terechtkomen.

Share.

Laat een reactie achter