Een huisdier overnemen

0

Vrijwel alles is tegenwoordig tweedehands te koop. Zo ook huisdieren! Bij het overkopen van levende wezens komt echter aardig wat kijken.

Weet waar je aan begint
Als je nog nooit een dier hebt gehad kun je niet zomaar weten wat er zoal bij de verzorging van een hond of kat komt kijken. Lees je dus eerst eens goed in. Wat heeft het dier dat je op het oog hebt zoal nodig? Wat verwacht je van een huisdier? Heb je er eigenlijk wel genoeg tijd voor? Baseer je bij de keuze niet alleen op boeken of internetfora, maar praat ook eens met andere mensen die meer ervaring hebben dan jij. Neem nooit in een opwelling een hond of kat! Een dier is een grote verantwoordelijkheid, dus ga goed bij jezelf te rade of je het geld, de tijd, maar ook de motivatie hebt om het beestje over te nemen.

Selecteer streng
Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt dat je een huisdier wilt is het zaak om streng te selecteren welke dieren wel of niet bij je passen. Woon je bijvoorbeeld in een klein appartement, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om een jonge Deense dog in huis te halen. Wil je juist een actieve hond waarmee je dagelijks kilometers kunt wandelen, dan is een Sint Bernard misschien niet de juiste keus. Let er bovendien op dat advertenties er betrouwbaar uitzien. Wil iemand liever vandaag dan morgen van een dier af en heeft het beestje geen papieren of inentingen, dan kun je het beste niet reageren.

Stel vragen
Heb je contact gelegd met iemand die een huisdier aanbiedt, dan is het goed om per e-mail al veel vragen te stellen. Zo kom je geïnteresseerd op de eigenaar over en zorg je er tegelijkertijd voor dat je leert over het dier wat je wilt kopen. Heeft het dier bijvoorbeeld een paspoort? Is hij gewend veel te lopen? Is het dier sociaal of juist veel op zichzelf? Waar heeft de huidige eigenaar het dier gekocht? Als de antwoorden op deze vragen je bevallen, is het tijd voor de volgende stap.

Ga langs
Heb je een dier uitgekozen en uitgebreid contact gehad met de eigenaar? Dan is het goed om eens langs te gaan om te kijken of het in het echt klikt. Zoek van tevoren uit wat gezond gedrag is voor het betreffende dier en kijk goed of je toekomstige huisdier zich hieraan houdt. Ziet het beestje er onverzorgd uit en gedraagt het zich angstig of agressief? Dan zal het dier extra veel aandacht nodig hebben om dit af te leren.

Vraag om papieren
Wanneer je kennisgemaakt hebt en het dier ogenschijnlijk gezond is en zich goed gedraagt, kun je dit het beste toch nog even zijn achtergrond controleren. In het geval van rashonden kun je vragen om een stamboom of om de naam van de fokker. Sommige dieren hebben bovendien een paspoort waarin staat welke dierenarts het beestje gezond verklaard heeft. Controleer alle papieren door even wat telefoontjes te plegen; zo weet je zeker dat alle informatie klopt en je een gezond dier mee naar huis neemt.

Maak afspraken
Veel mensen die hun dieren wegdoen vinden het prettig om na de overname nog even contact te houden. Ze zijn immers aan hun huisdieren gewend en willen graag weten of het daadwerkelijk goed terechtkomt. Het is verstandig en wel zo sympathiek om hieraan mee te werken. Stel echter je grenzen en maak duidelijke afspraken over het wanneer en hoelang van het contact. Zo is voor jullie allebei duidelijk wat er staat te gebeuren en ontstaan er geen onrealistische verwachtingen.

Share.

Laat een reactie achter