Zoveel kosten huisdieren écht

0

Overweeg je een huisdier te nemen, maar heb je geen idee van de kosten die hierbij komen kijken? Wij zetten voor je op een rijtje hoeveel je maandelijks aan een dier uitgeeft.

Financiële verantwoordelijkheden
Het nemen van een huisdier is niet zomaar een beslissing, maar tast je leven op allerlei manieren aan. Het beestje is namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid en moet in veel gevallen opgevoed, getraind, gevoerd en verschoond worden. Hier komen natuurlijk ook allerlei kosten bij kijken en sommige mensen hebben hier geen realistisch beeld over. Een vis heeft bijvoorbeeld een aquarium nodig, maar kost op het gebied van verzorging bijna niks. Hamsters moeten wekelijks verschoond worden en zijn dus al iets duurder. Om over een hond of kat nog niet te spreken.

Een duur geintje
Hoeveel een huisdier kost, hangt natuurlijk vooral van het soort dier af. Zoals gezegd heeft een vis weinig aandacht nodig en eet het diertje weinig, waardoor ook het voer geen gat in je portemonnee zal branden. Grotere dieren zoals honden en katten zijn echter een heel ander verhaal. Een pup heeft een mand, een riem, inentingen, een paspoort, voer, snacks, speeltjes en nog vele andere verzorgingsmiddelen nodig. En heb je de pech dat je pup slecht tegen standaard droogvoer kan, dan kost speciale voeding je al gauw 50 euro per maand.

Van 4 tot wel 85 euro
Nederland heeft maar liefst 3 miljoen katten, 1,5 miljoen honden en ruim 6 miljoen vissen en in een rapport over de gezelschapsdierensector is te lezen wat de verzorgers van deze dieren maandelijks gemiddeld aan hun huisdieren kwijt zijn. Vissen kosten bijvoorbeeld ongeveer 4 euro per maand. De verzorging van een kat zal eigenaren zo’n 35 euro per maand kosten en voor een hond kan dit oplopen tot wel 85 euro per maand. Natuurlijk krijg je er veel liefde en kameraadschap voor terug, maar het blijven behoorlijke bedragen.

Ouderdomskosten
Hoe ouder een dier wordt, hoe groter het risico dat er extra kosten bij de verzorging van een huisdier komen kijken. Net als mensen krijgen dieren mettertijd namelijk last van kwaaltjes en moeten ze hiervoor behandelingen ondergaan. Operaties kosten al gauw honderden euro’s, net als medicijnen en eventuele speciale voeding die je dier door een aandoening nodig heeft. Zit je niet op deze kosten te wachten? Koop dan een kanariepietje of een konijn. Dan ben je voor nog geen twintig euro per maand klaar.

Share.

Laat een reactie achter