Besparen op koken

0

Ovens, koelkasten en gasfornuizen zijn enorme energieslurpers. Bovendien gooien veel mensen de resten van hun gekookte eten weg. Ontzettend zonde, want juist bij het bereiden van eten zijn genoeg bespaarkansen!

Let op de energielabels
Ga je een nieuwe keuken inrichten of is het tijd om je oude koelkast te vervangen? Let er bij het kopen van apparaten dan goed op binnen welke energie-categorie ze vallen. Hoe meer plussen er achter de letter A staan, hoe minder energie de koelkast verbruikt en des te lager je energierekening dus zal zijn.

Koop en gebruik de juiste pannen
Om de hitte van je fornuis zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is het van belang dat je pan van het juiste formaat is. Kies een pan die zo goed mogelijk op de kookpit aansluit zodat er geen warmte verloren gaat. Haal bovendien pannen in huis die snel opwarmen zodat je niet te lang hoeft te wachten tot je boter gesmolten is of je water kookt.

Snij eten in kleine stukjes
Een dikke biefstuk heeft langer nodig om gaar te worden dan in blokjes gesneden kipfilet. Hoe korter je fornuis aanstaat, hoe minder energie je natuurlijk verbruikt en dus is kleingesneden voedsel het meest klimaatvriendelijk te koken.

Gebruik deksels
Veel mensen houden hun pannen graag open zodat ze hun eten makkelijk in de gaten te houden. In een met een deksel afgesloten pan wordt eten echter veel sneller gaar en is er minder risico dat bijvoorbeeld vlees uitdroogt. Je bespaart dus tijd en energie, maar je eten is ook nog eens lekkerder, simpelweg door deksels te gebruiken!

Op zoek naar meer tips? Bekijk dan het onderstaande filmpje, waarin Pierre Wind uitlegt hoe je klimaatbewust kookt!

Share.

Laat een reactie achter