Geld besparen door middel van minimalisme

0

De meeste mensen hebben last van op zijn minst een klein gat in hun hand en geven daardoor meer geld uit dan nodig of wenselijk is. Hoe je dit kunt oplossen? Door de principes van minimalisme toe te passen.

Een nationale koopepidemie
In relatief rijke landen zoals het onze zijn veel mensen koopziek. Er worden spullen “voor de leuk” of “voor de heb” gekocht, er worden zonder nadenken tientallen euro’s aan decoratieve meuk uitgegeven en of al die spullen ze nu daadwerkelijk gelukkiger maken? Dat valt op zijn minst te betwijfelen. Steeds meer mensen beginnen zich te realiseren dat een enorme hoeveelheid spullen geen lust, maar een last is. De manier om hier vanaf te komen? Door minimalistischer te gaan leven.

Gebruik je het?
Ben je de enorme lading spullen in je huis zat? Dan is het tijd voor een flinke opruimbeurt! Mest je huis kamer voor kamer, kast voor kast en stap voor stap uit. Terwijl je de spullen door je handen laat gaan, stel je jezelf allereerst de vraag of je het product überhaupt nog gebruikt. Een vaas die je ooit voor vijf euro op de kop tikte, maar die eigenlijk helemaal niet praktisch is? Weg ermee. Een kledingstuk wat je ooit voor een carnavalsfeestje kocht, maar in het dagelijks leven belachelijk zou staan? Op naar de schroot!

Heb je het nódig?
Een tweede vraag die je jezelf bij het opruimen van je spullen kunt stellen, is of je bepaalde dingen daadwerkelijk nodig hebt. Oké, waterschoentjes zouden ooit op vakantie best nog eens van pas kunnen komen, maar heb je ze echt nodig? Hetzelfde geldt voor die zes koekenpannen die in je keukenkastje staan. Natuurlijk hebben ze een praktisch nut, maar heeft het echt zin om er zés in huis te hebben? Waarschijnlijk niet. Zet ze liever op Marktplaats zodat je er een paar euro aan verdient!

Maakt het je blij?
Sommige spullen worden niet gebruikt en zijn niet noodzakelijk om te kunnen overleven, maar hebben wel een sentimentele waarde. Denk bijvoorbeeld aan een oude knuffel van een van je kinderen. Natuurlijk gooi je spullen waaraan je goede herinneringen hebt of die een glimlach op je gezicht toveren niet weg. Geef die liever een mooi plekje in huis, want nu je veel weggedaan hebt, zul je waarschijnlijk ruimte genoeg hebben!

Gericht shoppen
Om tijdens het winkelen minder uit te geven, kun je het beste gericht te werk gaan. Maak lijstjes van de spullen die je nodig hebt en koop alleen wat er op dat lijstje staat. Stel jezelf daarbij wel bovenstaande drie vragen. Ga je het product daadwerkelijk gebruiken? Heb je het nodig? Of maakt het je oprecht blij? Beantwoord je alle drie de vragen met “ja”, dan kun je met een gerust hart naar de kassa lopen.

Share.

Laat een reactie achter