Waterenergie: duurzaam en milieuvriendelijk

0

Water is één van de weinige brandstoffen die nooit op zal raken. Daardoor is het ideaal voor de opwekking van energie! Benieuwd hoe het werkt? We leggen het je uit.

Kracht van de natuur
Ruim tachtig procent van de aarde is bedekt met water. Zowel de oceanen als de zeeën en rivieren zijn continue in beweging. De natuur doet dit volledig zelf, zonder hulp van menselijke handen en de kracht van water is daardoor ideaal om energie mee op te wekken. Dit gebeurde aanvankelijk door middel van watermolens en waterraden, maar tegenwoordig zijn er ook modernere manieren.

Van water tot stroom
Veel van de waterenergie in Nederland wordt de laatste jaren opgewekt in waterkrachtcentrales. Deze werken met turbines, die door neerstortend of snel stromend water in beweging gezet worden. Een tweede manier van waterenergie opwekken wordt gerealiseerd in stuwmeren. Deze kunstmatige meren worden zo gebouwd dat het water naar laaggelegen gebied kan stromen, waar het door middel van turbines energie opwekt.

Duurzaam en milieuvriendelijk
Het gebruik van waterenergie heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is uiteraard dat waterenergie milieuvriendelijk is en er bij het opwekken van de energie geen giftige stoffen of CO2 wordt uitgestoten. Daarbij is water een onuitputtelijke bron, wat waterenergie duurzaam maakt. Waterkrachtcentrales gaan bovendien lang mee en hebben weinig onderhoud nodig.

Groene stroom
Bent u klant bij een energiemaatschappij die groene stroom verkoopt? Dan is de kans groot dat een deel van uw elektriciteit wordt opgewekt door water. De leveranciers die het beste scoren op de test van de Consumentenbond zijn Windunie, Greenchoice, Eneco en NHEC. Wil je weten waar jouw energie precies vandaan komt? Doe dan op Hier.nu de Groene Stroom-checker en ontdek hoe je stroom nu eigenlijk wordt opgewekt.

Share.

Laat een reactie achter