Bespaartips voor startende ondernemers

0

Pas opgerichte bedrijven hebben vaak een beperkt budget. Gelukkig zijn er talloze manieren om als kersverse ondernemer wat geld te besparen!

Houd een overzichtelijke agenda bij
Een wijze les over het ondernemerswezen is dat tijd geld is. Je kunt je uren dus maar beter zo goed mogelijk indelen en dit lukt je het beste door een overzichtelijke agenda bij te houden. Schrijf op wat je op welke datum moet doen, welke klusjes er tussendoor geklaard moet worden, maar bijvoorbeeld ook wanneer je je omzetbelasting moet indienen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en verspil je geen tijd met het bedenken wat er ook alweer gedaan moet worden.

Gebruik gratis software
Van allerlei veelgebruikte computerprogramma’s zijn tegenwoordig prima gratis varianten verkrijgbaar. Grijp voor simpele fotobewerkingen dus niet meteen naar Photoshop, maar geef Picasa eens een kans. Koop geen online ruimte om je documenten op te slaan, maar maak een account aan bij Dropbox en gebruik geen Word, maar OpenOffice. Hiermee kun je zolang je nog geen winst maakt prima vooruit!

Digitaliseer zo veel mogelijk
Printerinkt is een duur grapje en dus kun je het sturen van uitgetypte brieven of het uitdraaien van volledige boekwerken het beste proberen te vermijden. Veel zakelijke berichten kun je tegenwoordig prima per e-mail versturen. Denk bijvoorbeeld aan contracten, maar ook aan facturen en betalingsherinneringen. Door deze digitaal te versturen, heb je bovendien een mooi overzicht van wanneer brieven verstuurd zijn en kun je dat bij eventuele betaalproblemen als bewijs opvoeren.

Koop kantoorartikelen online
Ieder bedrijf heeft spullen nodig. Denk aan computeraccessoires en bureaustoelen, maar ook kleinere details zoals pennen, printerpapier en mappen om contracten en belastingpapieren in op te bergen. Hoewel dit soort dingen ongetwijfeld in elke dorpswinkel, Bruna of V&D te krijgen zijn, kan niks tegen de prijzen van het internet op. Kijk bijvoorbeeld eens rond op eBay of Amazon en hou ook de aanbiedingen van Bol in de gaten.

Dien zelf je omzetbelasting in
Hoewel veel mensen hun belastingaangifte liever door een expert laten doen, kost dit toch al gauw honderden euro’s per jaar. Probeer daarom eerst eens om je zelf in te lezen over de omzetbelasting, teruggaven, aftrekposten en dergelijke. Als je bekwaam genoeg bent om je eigen zaak te runnen, kun je ook prima zelf je belastingaangifte doen. Trek er gewoon eens een middagje voor uit en wie weet is het makkelijker dan je denkt!

Share.

Laat een reactie achter