Goedkoper studeren

0

Studeren wordt in Nederland steeds duurder, al helemaal nu de studiefinanciering afgeschaft is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je studententijd iets betaalbaarder te maken!

Thuis blijven wonen
De meest voor de hand liggende manier om de studiekosten te drukken is door bij je ouders te blijven wonen. Mocht de opleiding die je wilt volgen binnen een redelijke afstand van je thuisadres liggen, dan doe je er goed aan je daarvoor in te schrijven. Neem de bus of trein naar je hogeschool of universiteit in plaats van vanaf je kamer de fiets te pakken. Dit scheelt je maandelijks honderden euro’s.

Gebruik maken van álle kortingen
Ben je toch uit huis gegaan, zorg dan dat je voor al het mogelijke de beste prijs krijgt. Ga voor een kamer met een redelijke huurprijs, controleer of je als student korting op verzekeringen kunt krijgen en zwaai in elke winkel of uitgaansgelegenheid met je studentenpas om zo wat korting te krijgen. Het zijn misschien maar kleine percentages, maar bij elkaar opgeteld kan het je aardig wat geld schelen!

Goedkoop boodschappen doen
Hoewel veel mensen gemakswezens zijn, loont het om je boodschappen in de goedkopere supermarkten te doen. Haal alleen dingen waar je écht niet zonder kunt bij Albert Heijn, maar shop je basisproducten liever bij Lidl of Aldi. Dit scheelt je wekelijks misschien maar een tientje, maar op jaarbasis is dat ruim 500 euro!

Koopjes jagen
In je studententijd zijn aanbiedingen en sales heilig. Koop niet zonder nadenken alles wat je mooi vindt, maar wacht liever tot items afgeprijsd zijn. Heb je een nieuwe spijkerbroek nodig, dan kun je op de sale-pagina van H&M online altijd wel een mooie vinden. Ook kun je overwegen eens in tweedehands winkels of outlets rond te kijken. Hier vind je vaak de mooiste dingen voor spotprijsjes!

Huisfeesten organiseren
Uitgaan is een duur geintje en één avond feest kost je al gauw dertig euro of meer. Een stuk goedkoper is het om je huisgenoten ervan te overtuigen thuis een klein feestje te bouwen! Haal een fles sangria of wijn, zet wat goede muziek op en het feest kan beginnen. Nodig eventueel wat studiegenoten of andere vrienden uit. Het zijn immers de mensen die een avond gezellig maken!

Naar Duitsland of Zweden verhuizen
Vind je bovenstaande methoden veel te veel gedoe en vraag je je af of het niet nóg goedkoper kan dan 1800 euro collegegeld en 400 euro huur voor een kamer van 10 vierkante meter? Jazeker kan dat! In zowel Duitsland als Zweden betalen studenten namelijk geen collegegeld. Je zou dus kunnen overwegen daarheen te verhuizen en je opleiding te genieten. Gratis en voor niks!

Share.

Laat een reactie achter