Software Tweedehands Doorverkopen: het mag

0

Door een oordeel dat begin deze maand is geveld door het Europese Hof van Justitie worden (fysiek of online) aangekochte softwarelicenties voortaan legaal doorverkoopbaar in de EU. Dat was – tot onvrede van veel gebruikers en bedrijven – tot dusver verboden.

„Een baanbrekende uitspraak”, reageert Polo van der Putt, partner bij Vondst Advocaten. „De consequentie is dat bedrijven een licentie onderling kunnen doorverkopen. Maar voor particulieren geldt de uitspraak ook, bijvoorbeeld als het om de licentie op gekochte computerspelletjes gaat. Dit kan financieel ver reiken.”

Aanleiding voor de uitspraak van 3 juli is de juridische aanvaring tussen de Amerikaanse softwarereus Oracle en het Duitse UsedSoft. Die laatste speler deed al jaren wat door velen verboden werd geacht: tweedehands softwarelicenties verkopen, onder meer ook Oracle-licenties. Oracle sleepte daarom UsedSoft voor de rechter in Duitsland. Het bedrijf bekwam een verbod, dat bevestigd werd in beroep. Maar uiteindelijk werd de zaak voorgelegd aan het hoogste Duitse gerechtshof Bundesgerichtshof, dat enkele prejudiciële vragen stelde aan het Hof van Justitie.

Dit is een belangrijke beslissing, omdat hiermee de zogenaamde “uitputting” van het auteursrecht in beginsel ook voor software is gaan gelden. Die uitputtingsregel houdt o.a. in dat wanneer een “exemplaar” van een beschermd werk eenmaal met toestemming van de auteursrechthebbende in het verkeer is gebracht, dit door de eigenaar zonder toestemming mag worden doorverkocht. Zijn recht van “eigendom” op het “exemplaar” (begrippen die na deze uitspraak wel heel ver moeten worden opgerekt) “wint” het als het ware van het auteursrecht.

Softwaremakers zijn vanzelfsprekend niet blij met de uitspraak. De vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA reageerde al boos dat hiermee “de bestaande softwarelicenties worden ondermijnd”. Het ziet er echter naar uit dat zij met een paar simpele maatregelen toekomstige schade zullen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door alleen nog maar licenties voor bepaalde tijd te verschaffen (en die telkens tegen betaling weer te laten vernieuwen). Of door de software uitsluitend nog op afstand beschikbaar te stellen middels een SaaS (Software as a Service) contract. Dat laatste was al in opmars en die ontwikkeling zal door deze uitspraak ongetwijfeld versnellen.

Voor de duidelijkheid, voor wie zijn aangekochte softwarelicenties nu volop wil gaan doorverkopen: een ‘kopie’ (reproductie) maken blijft verboden. Bij een doorverkoop van zelf aangekochte software(licentie) moet het eigen exemplaar dus onbruikbaar gemaakt worden. Ook mogen licenties voor bijvoorbeeld 10 gebruikers niet gesplitst worden in 2 licenties voor 5 gebruikers, want ook dan wordt er aan verboden (reproductie) gedaan.

Share.

Laat een reactie achter