Steeds minder nieuwe boeken verkocht door tweedehands markt

0

Slecht nieuws voor de Amerikaanse boekenmarkt: door de opkomst van tweedehands verkoop worden steeds minder nieuwe exemplaren van boeken verkocht.

Tweedehands populair
De Book Industry Study Group maakte onlangs in haar nieuwe rapport bekend dat de verkoop van nieuwe boeken steeds verder terugloopt. Dit komt voornamelijk door de opmars van tweedehands boeken, die ook in Amerika via diverse sites en in winkels verkrijgbaar zijn. De gevolgen van de daling in verkoop zal waarschijnlijk zijn dat uitgeverijen steeds minder boeken uitbrengen.

Verkoop blijft dalen
Ook in Nederland gaat het slecht met het papieren boek. Volgens het CPNB werden in 2012 ruim zes procent minder boeken verkocht dan in 2011. Het cijfer keldert sneller en sneller, maar in Nederland wordt hiervoor het e-book als oorzaak gezien. Uitgeverijen hebben hieronder te lijden en moeten hun verliezen goed zien te maken met een handjevol bestsellers per jaar.

Boeken versus entertainment
De boekenbranche is niet de enige die het moeilijk heeft, zo wordt door Eppo van Nispen in Trouw aangestipt. Ook in de entertainmentindustrie dalen de verkoopcijfers, met als gevolg dat winkels als Free Record Shop nog maar moeilijk open kunnen blijven. Veel boekwinkels sluiten, maar dit komt niet doordat online meer verkocht wordt; ook via winkels als Bol.com worden maar weinig boeken meer verkocht.

Share.

Laat een reactie achter