Tweedehands e-boeken mogen voorlopig verkocht worden

0

Ondanks protesten van het Nederlandse Uitgeversverbond mag webshop Tom Kabinet voorlopig tweedehands e-boeken blijven verkopen. Dit bepaalde de rechtbank van Amsterdam.

Boek is boek
Enkele weken geleden raakte de webshop Tom Kabinet in opspraak omdat ze tweedehands e-boeken verkochten. Volgens de initiatiefnemers van de site zijn e-boeken vrijwel hetzelfde als papieren boeken, die wél gewoon tweedehands verkocht mogen worden. In beide gevallen hebben uitgevers immers een product verkocht en is hiervoor door een consument betaald.

Niet controleerbaar
De Nederlandse Uitgeversbond zag dit anders en vond dat de tweedehands verkoop van e-boeken niet zou moeten mogen omdat niet controleerbaar is of mensen die een e-book verkopen geen kopie verkopen. Volgens hen blijft een e-boek nieuw omdat er, anders dan bij een papieren boek, geen slijtage aan het digitale product kan optreden. Daardoor zou een verkoop van tweedehands e-boeken volgens de bond niet mogelijk zijn.

Legaal en verwijderd
Tom Kabinet beweert online alleen legale e-boeken te verkopen en eist van verkopers dat ze hun eigen exemplaar verwijderen nadat het product aan iemand anders is verkocht. De bond stelde tijdens de rechtszaak dat allebei deze zaken niet te controleren zijn. De Amsterdamse rechter vindt het onduidelijk of er verschil moet bestaan tussen papieren en e-boeken en laat dit over aan de Europese rechtbank. Tot deze tot een besluit is gekomen mag Tom Kabinet gewoon e-boeken blijven verkopen.

Share.

Laat een reactie achter