Tweedehands iPhones goud waard voor herverkopers

0

De vraag naar Apple Inc ’s nieuwste iPhone is sterk over de hele wereld, maar het verlangen naar oudere versies leidt tot snelle groei voor bedrijven die de gebruikte apparaten kopen en verkopen.

De markt voor tweedehands iPhones die meestal vanuit de VS naar het buiteland gaan, groeit naargelang meer klanten beseffen dat het oude apparaat dat ze in hun lade hebben liggen kan helpen de kosten van de nieuwste versie te compenseren. Dit valt samen met de wereldwijde iPhone populariteit die op zijn beurt een hoge restwaarde voordrijft, waardoor de gebruikte iPhone een zeer gewild product is.

IPhone-bezitters zijn er niet altijd van bewust dat hun oude apparaat meer waard kan zijn op de gebruikte markt dan wat ze er oorspronkelijk voor hebben betaald. Dat komt omdat de grote Amerikaanse draadloze carriers de kosten van elke iPhone subsidiëren met honderden dollars, in ruil hiervoor wordt de klant met een twee jarig contract verbonden. Als gevolg hiervan kunnen de aangeboden prijzen voor oude iPhones de eigenaars verrassen. Bijvoorbeeld een iPhone 4S uitgebracht in oktober vorig jaar met 16 gigabytes aan opslagruimte kan worden verkocht op Gazelle voor $240, in vergelijking met de $199 die een gemiddelde klant betaald voor het apparaat.

Een soortgelijke iPhone 4, uitgebracht in juni 2010, brengt nog steeds $145 op. Deze trend heeft ook invloed op andere populaire smartphones. Bijvoorbeeld, Samsung’s 16-gigabyte Galaxy S III, afgelopen juni vrijgegeven voor $199, kan worden doorverkocht voor $229 op Gazelle. Natuurlijk schrikt het twee jarige draadloze contract dat wordt geleverd met elke telefoon mensen af van het kopen van een gesubsidieerde iPhone om hem vervolgens weer snel met winst door te verkopen op de tweedehands markt.

Met de lancering van de iPhone 5 zien de herverkoop diensten vernieuwde activiteit. Gazelle zei dat het meer dan 500.000 offertes online gaf op 12 september, de dag van de onthulling van de iPhone 5 en heeft meer dan 2,5 offertes gegeven miljoen in de afgelopen 30 dagen. Het bedrijf doet al haar activiteiten met Amerikaanse klanten.

Voor Gazelle was het aantal transacties in de eerste week sinds de aankondiging een vijfvoud van een jaar geleden met de onthulling van de iPhone 4S.

Het verkoopproces begint meestal door het verkrijgen van een online offerte die gegarandeerd is voor een paar weken. Indien de klant de offerte accepteert krijgen ze een free-shipping-pakket voor het verzenden van de telefoon. De koper inspecteert dan het toestel om de conditie te bevestigen en betaalt de verkoper. Als de offerte wordt gewijzigd vanwege de conditie hebben de verkopers over het algemeen de mogelijkheid om de telefoon terug te krijgen met gratis verzending.

Kopers verkopen de gebruikte telefoons aan groothandelaren die ze vaak naar het buitenland sturen waar telecomcarriers meestal niet dezelfde subsidies bieden die men in de VS kent, iets dat de gereduceerde prijs van een tweedehands iPhone aantrekkelijk maakt.

Share.

Laat een reactie achter