Veel ophef om tweedehands ebooks

0

Mag je een ebook uitlenen? Die vraag houdt de wereld bezig. Een papieren boek kun je immers zo doorgeven, maar mag dit met een digitaal boek ook? Gek genoeg niet!

Alleen lezen
In Duitsland werd enkele weken geleden in een rechtbank besloten dat lezers hun ebooks niet mogen uitlenen of doorverkopen. Als je een ebook koopt, is in de kleine lettertjes van het koopcontract namelijk te lezen dat je alleen het recht koopt om te lezen en dat het boek niet jouw eigendom is. Met een papieren boek is dit anders; dit mag je wél gewoon uitlenen of doorverkopen.

Doorverkopen populair
Dit grote verschil tussen ebooks en papieren boeken doet wereldwijd stof opwaaien. Hoewel de koop van ebooks gestimuleerd wordt, wekt de alleen-lezen-regel juist weerstand op omdat veel lezers hun boeken graag delen met anderen of via internet doorverkopen. Wie laat zijn boeken tegenwoordig immers nog nutteloos in de kast staan?

Veel nadelen ebooks
De tweedehands handel in papieren boeken wordt steeds populairder en dus is het voor lezers vaak voordeliger om een tweedehands boek te kopen dan om een ebook aan te schaffen. Qua prijs is het verschil tussen nieuwe papieren boeken en ebooks vaak erg klein. Het kopen van een ebook heeft dus aardig wat nadelen; je betaalt er net zoveel voor als voor een papieren boek op de tweedehands markt, je kunt het boek niet doorverkopen en mag het zelfs niet uitlenen.

Share.

Laat een reactie achter