Vijf manieren om op studieboeken te besparen

0

Nederlandse studenten geven jaarlijks gemiddeld zo’n 750 euro aan studieboeken uit. Een enorm bedrag dat je door deze vijf tips makkelijk kunt verlagen!

Creatief besparen
Veel studenten zijn wat betreft het kopen van boeken erg braaf en enthousiast. Vaak worden boeken als pakket en nog ruim voordat het nieuwe collegejaar is begonnen aangeschaft. Dit is misschien een makkelijke manier om aan de juiste boeken te komen, maar zeker niet de goedkoopste. Wil je een paar tientjes tot wel honderden euro’s besparen, hou dan de volgende tips in je achterhoofd.

Wachten met kopen
Veel docenten zetten voor hun vak meer boeken op de literatuurlijst dan je daadwerkelijk nodig hebt. Zo staan er naslagwerken tussen die de docent zelf handig vindt, maar in de colleges volkomen negeert, of staan er boeken op die slechts één keer kort genoemd worden. Zonde van je geld! Wees dus zo slim om niet te vroeg met de aanschaf van je boeken te beginnen, maar hiermee te wachten tot het vak is begonnen. Als je het studieschema eenmaal hebt, zie je vanzelf welke boeken écht noodzakelijk zijn en eventueel kun je dit bij het eerste college ook even bij je docent navragen.

E-books in plaats van papier
Steeds meer boeken zijn in plaats van op papier ook digitaal verkrijgbaar. Vaak zijn deze e-books goedkoper dan de papieren boeken en het scheelt je bovendien een hoop gesleep. Bekijk voordat je je boekenbestelling verstuurt dus eerst eens of je online digitale varianten kunt vinden!

Tweedehands
Het studentenbudget is beperkt en dus kiezen veel leerlingen ervoor om na het afronden van een vak hun boeken te verkopen. Maak hier handig gebruik van en kijk eens op Marktplaats, Bol of Studystore of er toevallig tweedehands versies te koop zijn van de boeken die je nodig hebt. Zo betaal je in sommige gevallen slechts de helft van de prijs die je voor een nieuw studieboek zou betalen.

Oude edities
Docenten hechten in veel gevallen veel belang aan het gebruiken van de meest recente editie van een studieboek. Dit is vaak helaas wel de duurste variant die er bestaat en dus kun je overwegen tegen het leraarsadvies in te gaan en een versie van een paar jaar geleden te kopen. Tussen de achtste en de negende editie van een boek zit vaak weinig verschil en vaak is er simpelweg een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Koop als de negende editie wordt geadviseerd echter geen tweede editie, want dan worden de verschillen toch echt te groot.

Fotograferen
Ben je een hardcore budgetbeest en geef je het liefst helemaal geen geld aan boeken uit? Probeer dan of een van je klasgenoten in ruil voor een biertje zijn boek een dagje aan je uitleent. Pak je telefoon erbij en maak van alle pagina’s duidelijke foto’s. Zet die op je computer en voeg ze samen tot een pdf. Dit is natuurlijk geen legale manier van omgaan met boeken, maar als er echt nood aan de man is, kan hij je prima uit de brand helpen!

Share.

Laat een reactie achter