Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?

0

Iedereen kan onverhoopt arbeidsongeschikt raken door bijvoorbeeld een ziekte of ongeluk. Maar wat gebeurt er dan en hoe kunt u er het beste mee omgaan? Lees het hier!

Ziekte of letsel
Het begrip arbeidsongeschikt wordt gebruikt voor iedereen die door lichamelijk letsel zijn werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen: gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan nog parttime gewerkt worden; bij volledige arbeidsongeschiktheid is een persoon niet meer in staat om überhaupt nog werkzaamheden uit te voeren.

Financiële regelingen
Arbeidsongeschiktheid heeft invloed op vele aspecten van het leven. Het grootste probleem is uiteraard de ziekte of handicap die iemand heeft opgelopen, maar een direct gevolg hiervan is dat de persoon in kwestie in een benarde financiële situatie kan raken. In Nederland zijn gelukkig regelingen waarop de arbeidsongeschikte kan terugvallen, maar vrijwel iedereen die arbeidsongeschikt raakt gaat er financieel op achteruit.

Gevolgen en uitkeringen
Wat gebeurt er nu precies wanneer je arbeidsongeschikt raakt? Dat verschilt natuurlijk per situatie. Heb je een vaste baan en word je langdurig ziek, dan krijg je het eerste jaar van je ziekte vaak nog je volledige loon uitbetaald. Het tweede jaar wordt nog zeventig procent van je loon uitgekeerd en hierna krijg je te maken met de WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Je kunt dan in aanmerking komen voor een uitkering, waarvan het bedrag afhangt van je vroegere salaris.

Meer weten over arbeidsongeschiktheid? Op Arbeidsongeschiktheid.nl vind je een overzicht van relevante informatie.

Share.

Laat een reactie achter