Duurzaamheid: wat Nederland van andere EU-landen kan leren

0

Groene energie mag dan hip zijn, Nederland bungelt nog altijd onderaan de lijst van duurzame Europese landen. Wat ze hieraan kunnen doen? Een voorbeeld nemen aan anderen!

Kijken en leren
We mogen dan doodgegooid worden met superfoods, zonnepanelen en groene energie-reclames, in werkelijkheid is Nederland op het gebied van duurzaamheid niet al te best bezig. Vergeleken bij andere EU-landen wordt er amper groene energie geproduceerd, en dat terwijl het lijkt alsof wij Hollanders hier steeds bewuster mee omgaan. Andere landen doen dat beter en met name in Scandinavië is men erg goed bezig. Van onderstaande voorbeelden kunnen we bijvoorbeeld nog een hoop leren.

Elektrische bussen in Zweden
Om de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen, wordt in het Zweedse openbaar vervoer tegenwoordig regelmatig gebruik gemaakt van elektrische bussen. Deze rijden onder meer in de zuid-Zweedse stad Göteborg, waar de bus naast de tram een belangrijke manier is om van a naar b te komen. In grote delen van de stad zijn bovendien buslanen aangelegd, waar bussen onafhankelijk van ander verkeer vrij kunnen rijden. Ideaal om ook nog eens zo veel mogelijk groene energie te besparen!

Oostenrijks recyclen
In het land van de apfelstrüdel en Sachertorte is recyclen aan de orde van de dag. In elke keuken staan zo’n zes bakken om alle afval zo makkelijk te kunnen scheiden. Biologisch afval, blik, papier, plastic, glas en restafval moet gescheiden worden aangeleverd en dit wordt streng gecontroleerd. Aan een verkeerde aanlevering zijn hoge boetes verbonden, waardoor mensen geneigd zijn zich braaf aan de regels te houden. Zo wordt optimaal gerecycled en vindt er zo min mogelijk verspilling plaats.

Noorse groene energie
Als het om het opwekken van schone energie gaat, staat Noorwegen met stip op nummer 1. Maar liefst 60 procent van de Noorse energie wordt duurzaam opgewekt, tegenover een schramele 3 procent in Nederland. Waterkracht is in dit Scandinavische land de hoofdmanier om energie op te wekken en biomassa (zoals bijvoorbeeld biologische brandstof) is een goede tweede. Ook zijn er plannen om een windmolenproject op te zetten.

Share.

Laat een reactie achter