Het verschil tussen DVD en BluRay

0

Sinds kort verkoopt Cheepa naast DVD’s ook BluRays van films. Maar wat is precies het verschil tussen de twee?

Rood versus blauw
Sinds een paar jaar zijn films niet alleen te koop op DVD, maar ook op BluRay. Voor het afspelen van deze relatief nieuwe schrijfjes is een aparte BluRay-speler nodig. Het grootste verschil tussen de twee? De techniek waarmee het schijfje wordt afgelezen. Bij DVD’s is dit een rode laser, terwijl dit bij BluRay een blauwe is.

Golflengte
De blauwe laser heeft een kortere golflengte, waardoor er meer details gelezen kunnen worden. Een gevolg van het gebruik van de blauwe laser is dat er per seconde meer gegevens van een schijfje gelezen kunnen worden. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit beter dan wanneer een rode laser zou worden gebruikt.

Beeldkwaliteit
Een tweede voordeel van BluRay is dat op een schijfje meer gegevens kunnen worden geplaatst dan op een DVD. Ook dit komt ten goede aan de beeldkwaliteit, aangezien een film in HD meer schijfruimte inneemt dan een film van lagere kwaliteit. Kortom: scherper beeld en dus een intensere kijkervaring!

Meer weten of voorbeelden zien van de verschillen? Klik hier voor een informatieve video waarin DVD en BluRay worden vergeleken!

Share.

Laat een reactie achter