Kopen van een tweedehands cameralens!

0

Iedere fotograaf, of u nu net begint of al jaren als een pro fungeert, wil de beste lenzen. En terwijl er een aantal koopjes zijn in de full-prijs markt is optiek van pro-kwaliteit nooit goedkoop. Daarnaast lijkt er een nooit eindigende lijst te zijn van lenzen die we “moeten” hebben!

Een oplossing voor dit alles is om te kijken naar het kopen van tweedehands lenzen. Het kopen van gebruikte cameralenzen voor uw DSLR is een veel goedkopere optie voor de meeste fotografen. Om dit met succes te doen moet je wel weten waar je voor moet oppassen als je opzoek gaat naar een tweedehands lens. Gebruik deze tips bij het kopen van gebruikte cameralenzen om een succesvolle koopervaring te genieten.

• Laat je niet afschrikken door krassen en deuken op de buitenmantel. Een stevige professionele lens is gebouwd om lang mee te gaan, en is gebouwd om te worden gebruikt. Vlekken en stoten betekenen alleen maar dat de lens een leven heeft gehad, en je hoort een lens niet af te wijzen vanwege zijn uiterlijke verschijning!

• Schakel de lens op handmatige scherpstelling en draai de scherpstelring heen en weer en let op “slijpende” geluiden of een gevoel van korreligheid. Als de ring niet vrij beweegt kan dit problemen veroorzaken voor de camera bij het correct scherpstellen.

• Schakel de lens naar autofocus-modus en luister naar vreemde geluiden uit de motor of de mechaniek van de lens. Controleer of de camera moeite heeft om te focussen.

• Controleer de contactpunten van de lens op overmatige slijtage en krassen die een ruwe behandeling aangeven bij de montage van de lens.

• Controleer de buitenkant van de lens voor bewijs van een val. Dit zou een aantal vrij ernstige deuken opgeleverd hebben! Als de lens is voorzien van een filter neem die eruit om te zien of de lens geen ongelijkmatige randen heeft. Neem wat testfoto’s en onderzoek ze – een gevallen lens zal vaak shots produceren die volledig onscherp zijn.

• Check de lens op stof of vuil in de interne elementen.

• En tenslotte (en vooral) controleer de voorste en achterste elementen voor krassen. Het achterste element is het belangrijkste, aangezien krassen op dit onderdeel ook op uw foto’s zullen verschijnen.

Veel fotozaken kopen en verkopen gebruikte camera lenzen, en sommigen bieden zelfs een 1-jaar garantie of waarborg met deze producten. Veel mensen zullen zoeken naar lenzen op sites zoals eBay, en ook dit is prima. Zolang de verkoper gerenommeerd is en de lens zal terugnemen als hij niet overeenkomt met de beschrijving.

Onthoud deze tips, en je zult niet de mist in gaan bij het kopen van een gebruikte camera lens voor uw DSLR!

Share.

Laat een reactie achter