Zonnepanelen aanschaffen

0

Een ideale manier om geld op energie te besparen, is door zonnepanelen te nemen. Maar hoe pak je dat precies aan? Je leest het hier!

Geschiktheid bepalen
Het eerste dat van belang is bij de eventuele aanschaf van zonnepanelen is het bepalen van de geschiktheid van het dak van je huis. Of hier zonnepanelen geplaatst kunnen worden, hangt af van een aantal zaken. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte? En ligt het dak op zo’n manier dat er veel zon opgevangen kan worden? Op Zonatlas.nl is een kaart te vinden waarop je meteen op kunt zien of je huis geschikt is of niet. Helaas zijn niet van heel Nederland gegevens beschikbaar, maar de meeste provincies zijn volledig weergegeven!

Soorten panelen bekijken
Als eenmaal gebleken is dat het dak van je huis geschikt is voor zonnepanelen, is het zaak om uit te zoeken welk soort panelen het beste passen. Op dit moment is er keuze uit drie soorten, namelijk het monokristallijn zonnepaneel, het polykristallijn zonnepaneel en het amorf zonnepaneel. Welke paneelsoort het beste bij je past, hangt onder meer af van het geld dat je te besteden hebt en het aantal jaren dat je van plan bent de zonnepanelen te gebruiken.

Offertes opvragen
Heb je een duidelijk beeld van wat je wilt, dan kun je gaan bekijken welke leveranciers je verder kunnen helpen. Hiervoor kun je kijken op de website van brancheorganisatie Holland Solar, waarop tientallen bedrijven geregistreerd staan. Via de handige zoekfunctie kun je precies jouw situatie selecteren en blijven alleen de bedrijven over die in jouw gemeente beschikbaar zijn. Hier kun je dan offertes aanvragen en zo een goed beeld krijgen van de kosten die bij het plaatsen van de zonnepanelen komen kijken. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 1700 euro voor 3 panelen, 2900 euro voor 6 panelen en 5200 euro voor 12 panelen.

Subsidie-mogelijkheden bekijken
Wat tevens van belang is bij het maken van het kostenplaatje, is de vraag of je in aanmerking komt voor subsidie van de overheid. Zowel de rijksoverheid als provincies en gemeentes investeren de laatste jaren veel in het energiezuiniger maken van huizen. Op Energiesubsidiewijzer.nl kun je precies zien welke mogelijkheden er zoal zijn en kun je je eventueel meteen voor subsidie aanmelden. Overigens kan iedereen die zonnepanelen plaatst de BTW die hiervoor betaald wordt terugvragen. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst.

In zee met een installatiebedrijf
Beginnen de offertes binnen te stromen, dan is het tijd om te kiezen met welk bedrijf je in zee gaat. Dit kun je puur op basis van het financiële plaatje bepalen, maar je kunt ook met een aantal bedrijven adviesgesprekken aanvragen. Heb je een keuze gemaakt, dan kan in veel gevallen al snel tot installatie worden overgegaan. Hoewel zonnepanelen in eerste instantie een fikse investering zijn, hebben veel mensen in het eerste jaar al profijt van ze. Gemiddeld kan jaarlijks tussen de 50 en 75 procent op de energiekosten worden bespaard.

Share.

Laat een reactie achter