Voordelig met de trein

0

Vrijwel heel Nederland kan met de trein worden bereikt. Helaas zit hier vaak wel een vervelend prijskaartje aan vast. Toch zijn er genoeg manieren om je treinreizen betaalbaar te maken.

Trucjes en maniertjes
Een retourtje Amsterdam – Utrecht kost je bijna vijftien euro en duurt slechts een uur. Het bedrag dat je kwijt bent als je van Amsterdam naar Maastricht zou reizen, is al helemaal astronomisch en dus is het de moeite waard om te weten hoe je hier het beste op kunt besparen. Er zijn immers allerlei manieren op te noemen, variërend van volkomen legaal en verantwoordelijk tot het simpelweg gebruik maken van de gaten in het systeem.

Kortingskaarten
Reis je regelmatig met de trein en vaak op hetzelfde traject, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om een abbonnement te nemen. Reis je regelmatig, maar op verschillende trajecten, dan kan de voordeelurenkaart een goed idee zijn. Hiervoor betaal je 50 euro per jaar en krijg je buiten de spits en in de weekenden 40 procent korting. Heb je zelf geen kaart, maar wil je toch korting? Spreek dan op het station een student aan en vraag of je mee mag reizen. Met een studenten-OV heeft een medereiziger namelijk ook 40 procent voordeel.

Winkeltickets
Eens in de zoveel tijd bieden winkels als HEMA en Kruidvat treintickets aan die in sommige situaties erg voordelig kunnen uitpakken. Ben je bijvoorbeeld van plan om een weekendje weg te gaan of wil je weleens iets meer van Nederland zien, dan kan een ticket van 20 à 25 euro een stuk goedkoper zijn dan een stapel enkeltjes. Bovendien krijg je bij sommige tickets ook nog eens leuke extra’s!

‘Vergeten’ uit te checken
Op lange reizen kan het voordelig zijn om te ‘vergeten’ uit te checken met je ov-chipkaart en dit vervolgens online aan te geven. Bij het inchecken wordt door de NS namelijk automatisch 20 euro reisgeld afgetrokken. Is je reis duurder, dan zou er bij het uitchecken nog eens extra geld van je saldo afgetrokken. Meld je echter dat je vergeten bent uit te checken en vul je een ander uitstapstation in dan waar je daadwerkelijk uitgestapt bent, dan blijft de schade beperkt tot 20 euro.

Vertragingsvergoeding
Wat veel mensen niet weten, is dat de NS een financiële vergoeding aanbiedt als treinen langer dan een halfuur vertraging hebben. Bij een vertraging van tussen de 30 en 60 minuten kun je via je NS-account online de helft van je geld terugkrijgen. Duurt de reis meer dan een uur langer dan gepland, dan krijg je zelfs het volledige ticketbedrag terug. Houd dit op dagen waarop bladeren of sneeuw problemen veroorzaken dus goed in de gaten!

Share.

Laat een reactie achter