Alles over Jenga

0

Jenga – De Afrikaanse oorsprong, geschiedenis en Herrijzing
Jenga is een van die spellen die wordt geapprecieerd door zijn eenvoud. Jenga is het tweede populairste spel ter wereld, met alleen Monopoly voor zich – dat zegt iets over het plezier dat mensen beleven aan dit gewoon uitziende familiespel.

Als je kijkt naar Jenga’s populariteit bij mensen overal ter wereld, is de oorsprong van het spel verrassend.

Leslie Scott is de vrouw die de wereld heeft laten kennismaken met het spel. Terwijl de ware afkomst kan worden gehuld in een zekere mate van mysterie, valt het spel zelf in die zeldzame “maak een miljoen van een euro” categorie.

Van Ghana naar Londen
Jenga (een Swahili woord dat “bouwen” betekent) werd naar de rest van de wereld gebracht door een Britse vrouw genaamd Leslie Scott. Scott werd geboren in Oost-Afrika en verhuisde later naar Ghana als kind.

Jenga is gebaseerd op een tijdverdrijf dat in haar familie is geëvolueerd met behulp van de houten blokken die de kinderen lokaal kochtten in een stadje dat bekend staat als Takarati (Takoradi) tijdens de vroege jaren ’70. De Takarati houten molen staat er nog steeds.

Als volwassene blies Scott haar jeugdspel nieuw leven in door het tentoon te stellen op de London Toy Fair in 1983.

Van Londen naar de rest van de wereld
In 1984 wees Scott de exclusieve rechten in de VS en Canada toe aan Robert Grebler, een ondernemer uit Californië. Grebler kocht de resterende voorraad van Scott en verkocht deze in mum van tijd door.

Overtuigd van de Jenga’s potentie vormde Grebler gevormd Pokonobe Associates om de distributie van Jenga te verhogen. Pokonobe licenseerde vervolgens Irwin Toy om Jenga te verkopen in Canada en toen dat bedrijf werd overgenomen door Hasbro, werd Jenga gelanceerd onder de Milton Bradley banner.

Uiteindelijk werd Hasbro licentienemer in de meeste landen over de hele wereld.

Vandaag de dag hebben volgens Leslie Scott zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen Jenga spellen verkocht, wat overeenkomt met meer dan 2,7 miljard Jenga blokken.

Robert Grebler, waarschijnlijk omdat hij zo veel tijd doorgebracht met het promoten van Jenga in zijn beginjaren, is wellicht de bouwer van de hoogste Jenga toren ooit op 40 ⅔ niveaus. Grebler bouwde die toren in 1985 tijdens het spelen met een originele Jenga geproduceerd door Leslie Scott in de vroege jaren 1980.

Share.

Laat een reactie achter