De geschiedenis van Cluedo

0

Cluedo is één van de populairste bordspellen ter wereld. Wie wil immers niet af en toe als detective door het leven gaan en een moord oplossen?

Afleiding in oorlogstijd  
Het moordmysterie-spel Cluedo werd bedacht door de Brit Anthony E. Pratt, die in 1944 patent aanvroeg op een spel dat hij ‘Murder!’ noemde. Gezien de tijd waarin het spel bedacht werd, was de eerste bedoeling van het spel om het te spelen tijdens de uren die mensen tijdens bombardementen in schuilkelders doorbrachten. Na het verkrijgen van patent verkocht Pratt zijn eerste spel aan Waddingtons, een maker van bord- en kaartspellen. Hier kreeg het de naam Cluedo.

Veranderingen
Er werden door Waddingtons enkele veranderingen gemaakt voordat het spel op de markt gebracht kon worden. Pratt had namelijk bedacht dat er tien karakters zouden zijn om tussen te kiezen en dat het slachtoffer door middel van toeval zou worden vastgesteld. Namen van karakters werden tevens aangepast en ook het aantal kamers en de beschikbare wapens werden veranderd.

Spelwijzigingen
Het spel dat in 1949 op de markt kwam was ook anders dan door Pratt bedacht in de manier waarop het gespeeld werd. Zo werden de kaarten die bij de opzet van het spel overbleven niet verdeeld over de spelers, maar verspreid door de kamers, waar spelers ze konden ophalen. Deze elementen ontwikkelden zich later in nieuwe edities van het spel verder.

Edities en apps
Cluedo heeft inmiddels verschillende edities waaronder de 50e verjaardagseditie, de Nostalgische Editie en de Vintage Editie. Ook zijn er allerlei nieuwe versies van het spel verschenen die zich bijvoorbeeld niet in een huis, maar op een andere locatie afspelen of die andere regels of extra moordwapens bevatten. Ook is het spel beschikbaar voor talloze computers, consoles en smartphones.

Share.

Laat een reactie achter