De geschiedenis van de smurfen

0

De hele wereld kent de kleine blauwe wezentjes die Smurfen heten. Maar hoe zijn de karakters en verhalen nu eigenlijk ontstaan?

In de bijrol  
Het zal wellicht als een grote verrassing komen dat Smurfen voor het eerst voorkwamen als bijfiguren in een stripboek. In het in 1958 uitgekomen De fluit met zes smurfen hadden de wezentjes een kleine rol en een jaar later verschenen ze voor het eerst in verhalen die volledig om de Smurfen zelf draaiden. De bedenker van de Smurfen was de Belgische Yvan Delporte, die zijn hele leven met de wezens bezig bleef.

Van strip naar serie
In eerste instantie was het de bedoeling dat de Smurfen alleen zouden voorkomen in stripboeken. Dit was jarenlang het geval, tot in 1981 de televisieserie begon en deze de Smurfen internationale faam bracht. De serie werd gemaakt in de Verenigde Staten en werd voor het eerst uitgezonden op de welbekende zender NBC. Hier was het direct een doorslaand succes en in totaal werden er maar liefst 256 afleveringen gemaakt.

Internationaal succes
Na het succes van de tv-serie in Amerika werd De Smurfen naar talloze talen, waaronder het Nederlands, vertaald. In ons land werden door de VARA negen seizoenen uitgezonden. Stemmen van de blauwe karakters werden ingesproken door onder meer Frans van Dusschoten en Corry van der Linden. Sinds het begin van de serie wordt De Smurfen eindeloos herhaald en nog altijd is de serie op de VARA’s Z@ppelin te zien.

Zin om even terug in de tijd te gaan? Bekijk dan het welbekende ‘Welkom in Smurfenland’ in onderstaand filmpje!

Share.

Laat een reactie achter