De geschiedenis van Disney

0

Disney-figuren zijn niet meer weg te denken uit de fantasie-wereld van kinderen. Maar hoe is The Walt Disney Company eigenlijk ontstaan?

Het begin
The Walt Disney Company werd op 16 oktober 1923 opgericht door de broers Walt en Roy Disney onder de naam Disney Brothers Cartoon Studio. De eerste film die het bedrijf produceerde was Alice’s Wonderland, waarin een kindactrice avonturen beleefde met geanimeerde karakters. Het was de eerste van meerdere films waarin live action en animatie met elkaar gecombineerd werden.

Mickey en Sneeuwwitje
Het bekende karakter Mickey Mouse zag het licht in 1928 en had de hoofdrol in talloze avonturenfilms die volledig geanimeerd waren. In 1932 was Disney het eerste bedrijf dat animatiefilms in kleur produceerde, waarin Mickey nog altijd regelmatig voorkwam. De eerste film die we nu tot de Disneyklassiekers rekenen was Sneeuwwitje, die uitkwam in 1937. Hiermee brak een nieuw tijdperk aan voor het bedrijf en er werd een enorme nieuwe studio gekocht, waarin het bedrijf nog altijd gevestigd is.

Klassiekers en oorlog
Na Sneeuwwitje bracht Disney meer films uit die we nu nog kennen, waaronder Pinokkio (1940), Dombo (1941) en Bambi (1942). De Amerikaanse regering huurde het bedrijf echter ook in om propaganda-films te maken voor de heersende oorlog, waarin enkele Disney-karakters een rol speelden. In het Oscar-winnende Der Fuehrer’s Face uit 1943 was bijvoorbeeld een rol voor Donald Duck weggelegd.

Uitbreiding en groei
Na de oorlog begon Disney naast films ook televisieseries te produceren en in 1955 werd het eerste Disneyland attractiepark in Florida geopend. Hierbij kwam ook de eerste merchandise kijken, waaraan Disney nog altijd veel verdient. Het bedrijf werd groter en groter en heeft inmiddels talloze samenwerkingen met dochterbedrijven en televisiezenders. De winst van het bedrijf groeit nog elk jaar.

Share.

Laat een reactie achter