De geschiedenis van Harry Potter

0

Hier op Cheepa vind je verschillende Harry Potter producten. Van de boeken tot de dvd’s en speelkaarten, er is allerlei leuks te koop. Maar hoe is Harry Potter nu eigenlijk ontstaan?

Potter mania
Veel kinderen en jongvolwassenen kunnen zich geen wereld meer voorstellen zonder Harry Potter. Zowel de boekenreeks als de films waren razend populair en sinds de boeken zijn er talloze Harry Potter producten bijgekomen. Er zijn musea, een pretpark, spelletjes, kaarten, poppen, kleding, sieraden enzovoorts. Het is dan ook niet verwonderlijk dat JK Rowling, de schrijfster van de boeken, inmiddels de rijkste persoon in Engeland is.

Jarenlang schrijfproces
Harry Potter ontstaat in 1990 als schrijfster Joanne Rowling in een trein tussen Londen en Manchester op het idee komt om te schrijven over een jonge tovenaar. Diezelfde avond begint ze te schrijven aan het eerste boek, waaraan ze maar liefst vijf jaar werkt. In 1996 wijzen verschillende uitgevers Harry Potter and the Philosopher’s Stone af omdat het boek te traag en te lang zou zijn voor kinderen. Bloomsbury Press accepteert het boek wél en geeft Rowling een voorschot van 4000 pond.

Initialen in plaats van naam
In de zomer van 1997 wordt het eerste Harry Potter boek gepubliceerd. Op verzoek van de uitgever wordt het niet uitgegeven onder de naam Joanne Rowling omdat verwacht wordt dat jongens liever boeken lezen die door mannen zijn geschreven. De naam die op de kaft verschijnt is dan ook J.K. Rowling. Het boek is meteen een doorslaand succes en wordt ook in Amerika uitgegeven.

Verfilming
Rond het millennium wordt besloten dat Harry Potter door Warner Bros verfilmd zal worden en de zoektocht naar acteurs begint. Na maandenlange audities worden Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint gekozen voor de rollen van Harry, Hermione en Ron. In november 2001 komt de eerste film uit, die recordomzetten haalt.

Boeken versus films
In totaal schrijft Rowling zeven Harry Potter boeken. In het laatste deel van de reeks gebeurt zoveel dat Warner Bros besluit van dit deel twee films te maken. In de zomer van 2011 komt het laatste deel uit. De première vindt plaats in Londen, waar alle acteurs en de schrijfster van de boeken op de rode loper verschijnen. Hoewel Rowling zegt geen nieuwe Harry Potter boeken meer te zullen schrijven, bracht ze onlangs wel een nieuw verhaal uit rondom de personages uit de boeken.

Share.

Laat een reactie achter