De Geschiedenis van Scrabble

0

Het verhaal van Scrabble is een klassiek voorbeeld van Amerikaanse innovatie en doorzettingsvermogen.

Wie heeft Scrabble uitgevonden?
Tijdens de Grote Depressie besloot een werkloze architect genaamd Alfred Mosher Butts om een bordspel te verzinnen. Hij deed wat marktonderzoek en concludeerde dat bordspellen in drie categorieën vallen: nummerspellen, zoals dobbelstenen en bingo, verplaats spellen, zoals schaken en dammen, en woordspelletjes, zoals anagrammen. Butts wilde een creëren spel dat de woordenschat van kruiswoordpuzzels en anagrammen combineerde met als extra element het toeval. Het spel werd oorspronkelijk lexico genoemd, maar Butts besloot uitendelijk om het spel “Criss-Cross Words” te noemen,

Hoe heeft hij het gedaan?
Butts bestudeerde de voorpagina van The New York Times om te berekenen hoe vaak elk van de 26 letters van het alfabet werd gebruikt. Hij ontdekte dat klinkers veel vaker voorkomen dan medeklinkers, met E als meest gebruikte klinker. Na het uitzoeken van de frequentie van gebruik, wees hij verschillende puntwaarden toe aan elke letter en besloot hoevaak elke letter zou worden opgenomen in het spel. De letter S vormde een probleem. Aangezien het vaak wordt gebruikt, besloot Butts om slechts vier keer de letter S in het spel op te nemen, in de hoop het gebruik van meervoudsvormen te beperken. Hij wilde het spel immers niet te gemakkelijk maken! Butts had het precies goed. Zijn fundamentele cryptografische analyse van onze taal en zijn originele tegel distributie bleven geldig voor bijna drie generaties en voor miljarden gespeelde wedstrijden. De borden voor de eerste Criss-Cross Words spellen werden met de hand getekend met zijn architectonische apparatuur, gereproduceerd door blueprinting en geplakt op vouwdamborden.

En toen?
Butts’ eerste pogingen om zijn spel te verkopen aan gevestigde game fabrikanten waren mislukkingen, maar hij gaf niet op. Hij en zijn partner, game-liefhebbende ondernemer James Brunot verfijnden de regels en het ontwerp van het spel, en noemden het Scrabble. De naam, die betekent “verwoed tasten,” werd het handelsmerk in 1948. De eerste Scrabble “fabriek” was een verlaten schoolgebouw in Dodgington, Connecticut, waar Brunot en vrienden bleek 12 spellen per uur maakten. De letters werden een voor een gestempeld op houten tegels. Later werden borden, dozen en tegels elders gemaakt en verstuurd naar de fabriek voor de montage en de scheepvaart. De eerste vier jaar waren moeilijk. In 1949 maakte Brunot 2.400 sets en verloor $450. Zoals zo vaak gebeurt in de game business, worstelde Scrabble zich voort, en langzaam maar zeker steeg de populariteit onder de consumenten. Toen in de vroege jaren 1950, zoals de legende verteld, ontdekte de voorzitter van Macy’s het spel op vakantie, en bestelde wat sets voor zijn winkel. Binnen een jaar moest iedereen er een hebben. Scrabble sets werden gerantsoeneerd in winkels over het hele land. In 1952 realiseerden de Brunots zich dat ze de spellen niet meer snel genoeg konden maken om aan de groeiende belangstelling te voldoen.

Ze licenseerden Selchow en Righter Company, een bekende spel fabrikant opgericht in 1867, om de markt en distributie van de spellen in de Verenigde Staten en Canada over te nemen. Zelfs Selchow en Righter moesten een maatje sneller draaien om aan de overweldigende vraag naar de Scrabble te voldoen. Naargelang verhalen over het spel verschenen in nationale kranten, tijdschriften en op televisie, leek het erop dat iedereen onmiddellijk een set moest hebben. In 1972 kocht Selchow en Righter het merk Scrabble van Brunot, zodat zij de exclusieve rechten op alle Scrabble merkproducten en entertainment diensten hadden in de Verenigde Staten en Canada.

Share.

Laat een reactie achter