De geschiedenis van Sesamstraat

0

Pino, Tommie, Ieniemienie, Bert en Ernie… ze zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Maar hoe begon Sesamstraat eigenlijk en hoe heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld?

Amerikaanse achterstandswijken
Het van oorsprong Amerikaanse Sesame Street werd op 10 november 1969 voor het eerst uitgezonden met het doel om kinderen in achterstandswijken te helpen. Via het televisieprogramma zouden ze spelenderwijs van hun achterstand op school afgeholpen kunnen worden. In maart 1970 werd het programma al door Nederlanders opgemerkt en verscheen in Vrij Nederland een artikel waarin te lezen was dat ook ons land veel baat bij het programma zou hebben.

Sesamplein
In de jaren ’80 werden de eerste pogingen gedaan om Sesame Street naar Nederland te halen. Er werd een Amerikaanse aflevering uitgezonden en in 1974 ontwikkelde de VARA een proefaflevering, die toen nog Sesamplein heette. De eerste échte aflevering, die werd gemaakt door de NOS en BRT, verscheen op 4 januari 1976 onder de titel die nog altijd bekend is: Sesamstraat.

Nederlands en Amerikaans
De Nederlandse afleveringen van Sesamstraat zijn een mix van Nederlandse en Amerikaanse filmpjes. Er worden jaarlijks 6 weken lang Nederlandse verhalen opgenomen, die zo’n 60 procent van de uitzendingen vullen. De overige 40 procent bestaat uit Amerikaanse educatieve filmpjes, die door Nederlanders zijn nagesynchroniseerd. Hierin leren kinderen bijvoorbeeld tellen en lezen, maar ook de Bert en Ernie filmpjes worden in Amerika geschreven en vervolgens vertaald naar het Nederlands.

Ophef om tijdstip
De afgelopen jaren is er nogal wat ophef geweest over het tijdstip waarop Sesamstraat wordt uitgezonden. Vroeger was dit 18.30, zodat het programma bekeken kon worden tussen het diner en het naar bed gaan van kleine kinderen in. Doordat het programma nu om 17.30 wordt uitgezonden, is deze mogelijkheid weggevallen en zijn de kijkcijfers dan ook sterk gedaald.

Share.

Laat een reactie achter