De invloed van videogames

0

Als kinderen agressief zijn, wordt dit vaak gekoppeld aan het spelen van videogames. Hier zouden ze zoveel geweld te zien krijgen, dat ze dit overnemen in het echte leven. Klopt dit en wat is de invloed van deze spellen precies?

Geweld oogst geweld
Er zijn talloze games op de markt die in zekere mate geweld bevatten. Denk bijvoorbeeld aan Mario, waarin lichte vormen voorkomen, maar ook aan de zwaardere moordgames zoals Manhunt en Call of Duty. Door onderzoekers is vastgesteld dat deze games, zoals in de media al vaak wordt aangegeven, inderdaad agressie stimuleren. Schiet je regelmatig mensen neer in een niet-bestaande wereld, dan zul je makkelijker denken over het neerschieten van mensen in de echte wereld. Een triest gegeven.

Realiteit en spel
Een belangrijk aspect waarmee bij het spelen van een game rekeninggehouden moet worden, is het verschil tussen realiteit en spel. Uit onderzoek blijkt dat de beelden die je in de game ziet, worden opgeslagen in hetzelfde deel van de hersenen als beelden die je in het echte leven ziet. Dat hier verwarring kan ontstaan, is dan ook niet verwonderlijk.

Leerzaam en gezond
Natuurlijk zijn er ook games die een positieve invloed op het leven kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan spellen op de Wii waarbij je ook fysiek actief bent of puzzelspellen waarbij het geheugen wordt getraind. Een ander positief effect van veel games is dat de ooghandcoördinatie erdoor verbeterd en men meer strategisch inzicht krijgt. Ook zijn er steeds meer games verkrijgbaar met als doel te leren lezen of rekenen, ideaal voor kleine kinderen.

Actieve rol
Hoewel gamen een activiteit is die kinderen alleen kunnen uitvoeren, is het van groot belang dat de ouders een rol spelen bij de keuze van de spellen en bij de activiteit zelf. Kinderen moeten namelijk leren dat de regels die in spellen gelden, zeker niet van toepassing zijn in het echte leven. Ook is het verstandig om als ouder grip te hebben op de hoeveelheid tijd die het kind aan de game besteed. Zet spelcomputers dan ook liever niet op de slaapkamer van het kind, maar in de woonkamer of in een aparte ruimte.

Share.

Laat een reactie achter