Geschiedenis van de Transformers

0

Al meer dan 25 jaar zijn de Transformers een favoriet speelgoed voor iedereen, van kleine jongens tot fanatieke verzamelaars. Maar hoe is dit speelgoed ontstaan?

Het Transformers speelgoed debuteerde op Japanse bodem onder de naam Microman en Diaclones, gemaakt door Takara Limited. Ze werden officieel uitgeroepen tot Transformers toen het bedrijf Hasbro de distributierechten van het Japanse speelgoed voor de Amerikaanse markt kocht. Kort daarna nam Hasbro de lijn volledig op, inclusief volledige eigendom en auteursrechten van de gehele Transformers serie. Takara behield wel hun rechten op de producten op de markt in Japan.

Hasbro huurde twee stripauteurs, Jim Shooter en Dennis O’Neil, die een verhaal achter de personages ontwikkelden en de Transformers begonnen aan een oorspronkelijk kleine miniserie in de Marvel stripwereld, maar namen uiteindelijk deel aan een serie van 80 stripboeken.

De eerste Transformers stonden bekend als Autobots, zo genoemd omdat ze een voertuig of een robot waren, en kwamen op de markt in 1984. Kort hierna werd de rivaal van de Autobots geïntroduceerd, de Decepticons, een meer gecompliceerd sort transformer. De zeer populaire Optimus Prime en Megatron, leiders van respectievelijk de Autobots en de Decepticons debuteerden in het eerste jaar van de Transformers. Naarmate meer en meer kinderen verslaafd raakten aan Transformers werd een geanimeerde tv-serie gemaakt, met de nadruk op de zeer populaire actiefiguren. Slechts een jaar na de release van het transformer speelgoed op de Amerikaanse markt waren ze uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende speelgoedlijnen op de markt.

Tegen 1986 was het gebruik van de Microman en Diaclone mallen volledig afgebouwd. Hasbro begon hun eigen ontwerpen te gebruiken voor de vele karakters in de transformerslijn. Dit was ook het jaar waarin de eerste Transformers film uitkwam. In de komende jaren werden een aantal nieuwe sets vrijgegeven, inclusief nieuwe leiders van de Autobots en Decepticons. Echter, de Optimus Prime en Megatron karakters bleven de kenmerkende figuren van de serie.

In 1990, het laatste jaar van de eerste generatie Transformers (bekend als G1 Transformers), werd een gloednieuwe serie met de naam Action Masters tot leven gebracht en de productie van de originele Transformers werd gestopt.

Twee jaar later maakte de originele Transformers een comeback! Nieuwe personages werden gereleased en heel veel oudere modellen kwamen opnieuw uit met een nieuw uiterlijk en functies. Rond deze tijd begonnen de karakters ook te spreken met elektronische zinnen en geluiden. Optimus Prime werd vele malen uitgebracht met vele verbeteringen, waaronder praatfuncties, een laser licht en raketwerpers als wapen.

In de late jaren 90 waren de Transformers populairder dan ooit. Een grote doorbraak was de introductie en de massaproductie van het eerste vrouwelijke Transformers karakter, Blackarachnia. De Transformers Beast Wars serie werd ook een hit in deze periode en de vrijlating van de Fuzors en Transmetals sloten het decennium af.

In het begin van 2000 genoot het Transformers speelgoed voortdurende populariteit in de markt. Verschillende nieuwe verhaallijnen werden uitgebracht, voornamelijk gericht op de traditionele Transformers personages, de Autobots en Decepticons. De Transformer Armada maakte ook zijn debuut om wat pit aan de oude karakterlijn toe te voegen.

De populariteit en bijna cult-achtige aanhang die de Transformers franchise had opgedaan door de jaren heen leidde tot de productie van een andere film, uitgebracht in 2007. Met behulp van live actie en speciale effecten in plaats van animatie, werd de film een van de grootste blockbusters van het jaar. De actiefiguren genoten een heropleving aangedreven door de populariteit van de film over de hele wereld.

Jong of oud, het is duidelijk dat de Transformers het kind in ieder van ons blijft amuseren. En, te oordelen naar het feit dat elk jaar nieuwe Transformers uitgegeven worden, zal die trend niet op korte termijn ophouden.

Share.

Laat een reactie achter