Hasbro, toen en nu

0

Hasbro is een multinationaal Amerikaans speelgoed en bordspel bedrijf. Hasbro is een van de grootste speelgoed fabrikanten ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pawtucket, Rhode Island. Het merendeel van de producten worden vervaardigd in Oost-Azië.

Geschiedenis
In 1923 stichtten twee broers – Henry en Helal Hassenfeld – Hassenfeld Brothers, een overblijfsel van een textiel bedrijf in Hasbrouck Heights, New Jersey. In de komende twee decennia breidde het bedrijf zich uit tot het produceren van pennenzakken en schoolbenodigdheden.

In de jaren 1940 produceerde Hassenfeld Brothers zijn eerste speelgoed in de vorm van arts en verpleeg kits. Het eerste grote succes van het bedrijf was Mr Potato Head, dat gekocht werd van uitvinder George Lerner in 1952. Het speelgoed was een mega hit. In 1964 Hassenfeld Brothers produceerde G.I. Joe, die zij een “actiefiguur” noemden om het speelgoed voor jongens te marketen die niet met “poppen” zouden willen spelen. Het bedrijf verkortte zijn naam tot Hasbro Industries in 1968.

In 1982 produceerde Hasbro weer een uiterst succesvol product; My Little Pony. Het bedrijf verwierf de Milton Bradley Company in 1984 (omgedoopt tot “Hasbro Bradley”), wat resulteerde in The Game of Life, Candy Land, Twister, Chutes en Ladders en Yahtzee, en hield dit succes aan met de release van het eerste Transformers speelgoed in 1984, geïntroduceerd door het Japanse speelgoedbedrijf Takara. De Transformers Jumpstarters waren het onderwerp van een rechtszaak door Hasbro in 1985, waar ze een speelgoed fabrikant aanklaagden voor het verkopen van speelgoed op basis van hun ontwerp. Hasbro won het geschil.

In 1985 werd CBS Toys (met inbegrip van het Child Guidance label) gekocht. In 1986 verwierf Hasbro Playskool. In 1991 werd Parker Brothers door Hasbro gekocht, en daarmee ook Monopoly, het meest succesvolle commerciële bordspel aller tijden.

Hasbro, Inc is nu de moedermaatschappij van een aantal dochterondernemingen. Het speelgoed en spelletjes die door deze bedrijven geproduceerd worden behouden hun merkidentiteit, wat een belangrijke reclame-overweging is. Veel van Hasbro’s games zijn er al zo lang dat ze in de cultuur zijn ingevoerd. In 1998 Hasbro kocht Avalon Hill voor $ 6 miljoen en in 1999 werd Wizards of the Coast gekocht in een deal ter waarde van $ 325 miljoen. Wizards of the Coast is nu een dochteronderneming van Hasbro en heeft Avalon Hill als subdivisie. In 2001 werd het geld-verliezende Hasbro Interactive, een dochteronderneming opgericht in 1995, verkocht aan het Franse software bedrijf Infogrames voor $ 100 miljoen.

De grootste dochteronderneming van Hasbro was waarschijnlijk Kenner (in Cincinnati, Ohio). Kenner was het speelgoed bedrijf dat achter het succes van de Star Wars, Play-Doh, Super Powers, Mask, Strawberry Shortcake en Care Bears speelgoedlijnen zat. Toen Hasbro Kenner verwierf, werd de Kenner locatie de belangrijkste producent voor Hasbro “boys toys”. Echter, toen de verkoop daalde in 2000 na de inzakking van het Star Wars-speelgoed, werd Hasbro geconfronteerd met een moeilijke beslissing over het terugdringen van de uitgaven om te blijven inspelen op hun primaire kopers. Ze besloten om de hele Cincinnati plant te sluiten en om ongeveer 100 medewerkers te verhuizen en er meer dan 400 te ontslaan. Deze beslissing, hoewel goed voor Hasbro, had een rimpel effect op de arbeidsmarkt van Cincinnati.

In 2008 verworf Hasbro Game Maker Cranium, Inc voor $ 77,5 miljoen. De deal werd aangekondigd op 4 januari en werd afgesloten op 25 januari.
Hasbro werkt samen met Discovery Communications op The Hub, een nieuw kabelnetwerk dat begon op 10 oktober 2010. Hasbro zal ook Marvel Comics speelgoed tot 2017 produceren. Walt Disney’s aankoop van Marvel in 2009 kwam als een klap voor Hasbro, aangezien het waarschijnlijk is dat Disney de Marvel licentie aan hun rivaal Mattel zal geven. Hasbro had ook gehoopt dat de samenwerking met Marvel hun de mogelijkheid zou geven om Marvel cartoons op hun kanaal uit te zenden.

Share.

Laat een reactie achter