Levertijd bij online bestellen

0

Als u online iets heeft gekocht, dan wilt u niet te lang wachten voor het product in huis is. Waar moet u rekening mee houden bij bestellen via het internet? Dat vertellen wij u hier!

Regels
Nederlandse internetverkopers hanteren lang niet altijd dezelfde levertijd. Een regel rondom levering van een aankoop, is dat de aankoop binnen 30 dagen na het plaatsen van de bestelling geleverd moet zijn mits dit mogelijk is. Dit geeft verkopers veel flexibiliteit. Wel moet een verkoper zich aan de gemaakte afspraak houden. Geeft een webshop aan dat de bestelling binnen 2 werkdagen in huis is, dan zou dit ook het geval moeten zijn. Blijkt de verkoper zich onverwachts niet aan de afspraak te kunnen houden, moet hij de koper ervan op de hoogte brengen en de mogelijkheid bieden het bedrag terug te betalen.

Vermelding levertijd
Een snelle levering is een manier om meer klanten te trekken en bestaande klanten te behouden. Soms is het zelfs zo dat als u vóór een bepaald tijdstip heeft besteld, u uw aankoop de volgende dag al in huis heeft. Webshops die snel kunnen leveren, vermelden de levertijd vaak op hun homepage. Andere keren vindt u informatie omtrent de levertijd onder het kopje “F.A.Q.” (Frequently Asked Questions) of elders op de website. Wanneer u uw bestelling graag snel in huis heeft, is het verstandig vooraf na te gaan wat de levertijd is. Bevalt dit niet, dan kunt u er nog altijd voor kiezen ergens anders te bestellen.

Levertijd overschrijven
Zoals gezegd moet de verkoper de koper berichten als het hem niet lukt zich aan de afgesproken levertijd te houden. Wat als de verkoper zich niet aan de levertijd houdt, en u hier niet van op de hoogte brengt? Bezwaar maken kan altijd, bijvoorbeeld per e-mail of via een brief. Voorbeeldbrieven zijn online te vinden.

Bedenktijd
Voor kopen op afstand, dus ook online kopen, geldt dat u een bedenktijd heeft van minstens 7 dagen zonder opgave van redenen. Dit staat in de wet en hier kan de verkoper niet onderuit. Er zijn producten waarop deze wet niet van toepassing is, zoals reizen, voedsel, bloemen en producten die speciaal voor u zijn gemaakt of op maat zijn gemaakt. Als een webshop is aangesloten bij een keurmerk stichting, dan is de bedenktijd in veel gevallen langer dan 7 dagen. Een webshop mag zelf bepalen wat de bedenktijd is, zolang het maar minimaal 7 dagen zijn. Op de website moet de bedenktijd vermeld zijn zodat u weet waar u aan toe bent. Lees wel eerst wat u moet doen voordat u het product retour stuurt.

Share.

Laat een reactie achter