Online shoppen

0

Online shoppen is een populaire bezigheid. Sterker nog: steeds meer mensen doen hun aankopen via het internet. Helaas stijgt daarmee ook het aantal onbetrouwbare handelaren. Waar moet u nu op letten als u online wilt winkelen?

KvK inschrijving
Ook een webwinkel wordt gezien als een onderneming en dient dus ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK heeft een toegankelijke website, www.kvk.nl, waarop de gegevens van alle aangesloten ondernemingen terug te vinden zijn. Vertrouwt u een shop niet helemaal, dan is het een goede eerste stap om te controleren of het bij de KvK is ingeschreven. Let wel: wilt u in een buitenlandse shop bestellen, dan is het lastiger na te gaan of de onderneming betrouwbaar is.

Keurmerken
Om vertrouwen te wekken bij de consument kunnen webwinkels zich aansluiten bij één of meerdere keurmerk stichtingen. Een dergelijk keurmerk wordt niet zomaar verstrekt. De ondernemer gaat akkoord met bepaalde voorwaarden en dient zich te houden aan een gedragscode. De Stichting Webshop Keurmerk is het grootste en bekendste thuiswinkel keurmerk van Nederland. Wat betekent dit keurmerk voor u? U kunt o.a. veilig betalen, uw privacy wordt gewaarborgd en u kunt zonder opgave van redenen een gekocht product retourneren binnen 14 dagen in plaats van de wettelijke 7 dagen. Andere keurmerk stichtingen zijn bijvoorbeeld Stichting Thuiswinkel Certificaat en Stichting Webwinkel Keur.

Misbruik keurmerk
Zo nu en dan duikt het nieuws op dat een webwinkel misbruik maakt van een keurmerk. Het keurmerk logo kan onterecht op een website geplaatst worden of een webwinkel kan failliet gegaan zijn. Heeft u het idee dat er iets niet klopt? Of een webwinkel daadwerkelijk is aangesloten kunt u controleren op de websites van de keurmerk stichtingen. De Stichting Webshop Keurmerk publiceert online de namen van failliete of onbetrouwbare webshops.

Vergeet de zoekmachine niet!
Veel informatie kan via zoekmachines opgezocht worden. Twijfelt u over een webshop? Tik de naam van deze winkel in en de kans is groot dat u er alles over te weten komt. Recensies, forumberichten en andere informatie kunt u mee laten wegen in uw beslissing over het wel of niet bestellen bij een bepaalde shop.

Share.

Laat een reactie achter