Puzzelen: spelen en leren

0

In speelgoedwinkels en op Cheepa zijn talloze puzzels te koop voor kinderen van alle leeftijden. Maar wat leren kinderen nu eigenlijk door te puzzelen?

Ontwikkeling en concentratie
Puzzelen is goed voor verschillende aspecten binnen de ontwikkeling van een kind. Ten eerste is het in elkaar passen van de stukjes een ontspannen bezigheid waarbij het kind de gebeurtenissen van de dag verwerkt. Het kind leert zo geconcentreerd met een activiteit bezig te zijn, wat de leervaardigheid kan verbeteren.

Fouten en ruimtelijk inzicht
Een puzzel bestaat uit kleine stukjes die samen een groot geheel kunnen vormen. Door een puzzelstuk op verschillende plekken van de puzzel uit te proberen, leert het kind dat fouten maken niet erg is en dat er met geduld en doorzettingsvermogen veel gewonnen kan worden. Bovendien wordt het ruimtelijk inzicht vergroot, wat van pas komt bij het leren lezen, schrijven en rekenen.

Experimenteren
Het is belangrijk dat kinderen puzzelen leuk vinden en dus kun je het beste beginnen met een makkelijke puzzel. Zo kan het kind wennen aan het idee van puzzelen en wordt zelfvertrouwen gewonnen dat hij of zij puzzels kan oplossen. Stap voor stap kun je dan moeilijkere puzzels gaan gebruiken. Help het kind in het begin, maar laat hem of haar vooral zelf experimenteren. Zo is puzzelen leuk en leerzaam tegelijk!

Share.

Laat een reactie achter