Veilig tweedehands shoppen

0

Tweedehands spullen kopen heeft talloze voordelen, maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Hoe zorg je ervoor dat alles goed gaat? Je leest het hier!

Voor de één is tweedehands shoppen een hobby, voor de ander is het een noodzaak. Het is echter voor iedereen van belang dat het online winkelen veilig gebeurt. Helaas zijn er nog altijd oplichters op het internet te vinden. Deze zijn vaak makkelijk te herkennen, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten! Een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet wordt opgelicht:

1. Betaal realistische prijzen
Uiteraard shopt u tweedehands om leuke koopjes te vinden en om geld te besparen, maar let erop dat het bedrag dat voor een product wordt gevraagd realistisch is. Als de nieuwste iPad tweedehands voor 150 euro wordt aangeboden terwijl hij in de winkel minstens drie keer zoveel kost, kun je ervan uitgaan dat je wordt opgelicht. Tegelijkertijd zijn er mensen die denken dat hun zes jaar oude laptop vol krassen nog best 500 euro waard is, wat natuurlijk ook niet reëel is. Zorg dus dat je weet wat producten waard zijn door onderzoek te doen. Zo voorkomt u dat u opgelicht wordt, bijvoorbeeld doordat u geld overmaakt en geen product ontvangt of u veel geld betaalt voor een slecht product.

2. Wantrouw verkopers die te graag willen
Iedereen die tweedehands spullen op internet zet, wil graag iets verkopen. Sommige aanbieders maken het echter wel erg bont en plaatsen advertenties die nét iets te commercieel zijn. Dit wijst er vaak op dat er iets niet in de haak is. Herhaalt iemand in zijn advertentie wel vijf keer dat een product in perfecte staat is, worden er veel hoofdletters gebruikt en wordt beweerd dat hier de állerlaagste prijs wordt geboden, vraag je dan af of de verkoper wel betrouwbaar is.

3. Vraag om foto’s
Komt u een advertentie tegen met een goede tekst, maar zonder foto’s van het product? Neem dan even contact op met de verkoper en vraag om afbeeldingen. Het komt regelmatig voor dat mensen bij hun advertentie foto’s gebruiken van het product in nieuwstaat. Dit geeft u geen realistisch beeld, aangezien het product wat u koopt niet nieuw, maar tweedehands is en dus gebruikssporen kan bevatten. Wil een verkoper geen foto’s van het product sturen, dan is de reden vaak omdat het product er niet meer mooi uitziet. U kunt zich afvragen of het dan de moeite van het kopen waard is.

4. Herken de oplichter
Op veel websites kun je bekijken wat een verkoper zoal aanbiedt. Ziet u dat hij of zij bijvoorbeeld tientallen nieuwe elektronische toestellen te koop heeft, wees dan alert en koop geen producten. Het kan hier gaan om goederen die gestolen zijn of die illegaal uit het buitenland verkregen zijn en dit kan later problemen opleveren.

5. Geen keurmerk? Betaal niet vooruit
Tenzij u bij een erkende webwinkel koopt, is het verstandig om artikelen niet vooruit te betalen. Een betrouwbare winkel herkent u aan het roze met groen gekleurde logo wat linksbovenaan Cheepa.nl te vinden is. Koopt u bij een particulier een dvd van 3 euro, dan kunt u de gok wellicht wagen. Gaat het echter om honderden euro’s, dan kunt u het beste een afspraak met de verkoper maken om het product te bekijken en cash te betalen.

Share.

Laat een reactie achter